verseny

2021.07.21. 19:58

Ízletes lecsókat főztek a szanki piactéren

Először, de minden bizonnyal nem utoljára rendeztek lecsófőző versenyt Szankon. Múlt szombaton bebizonyosodott, már nagyon vártak a helybeliek egy olyan közösségi rendezvényre, ahol vidáman múlathatják az időt.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

Ha valaki nem tudta volna, hogy merre van a falu piactere, annak elég volt az orrára hagyatkozni, és elindulni az ínycsiklandó illatok irányába, amelyek szombat délután már messziről érződtek. A takaros piacon szinte mindenki hagymát, paprikát, paradicsomot pucolt és szeletelt, miközben a legtöbb főzőhelyen már szalonna sercegett az edények alján.

– A jó lecsó az alapanyagoktól meg a szakácstól függ leginkább. Mi legalább tíz­féle adalékot használunk a füstölt szalonnától kezdve a kolbászig – sorolta Sipos Ernő és Provics István, akik már rutinos lecsófőzők, hiszen az első közös lecsójukat 1968-ban készítették a falu sorsát megváltoztató kőolaj- és földgáztermelő vállalatnál.

A Jó barátok elnevezésű társaság tagjai büszkén újságolták, az ő lecsójuk titka a csapatmunka és az, hogy minden alapanyagot maguk termeltek meg, még a húsfélék alapját képező disznó is háztájiban nevelkedett.

A csapat tagja, Hajagos Márta pedig hatalmas és nagyon finom házi kenyeret is sütött az alkalomra.

A Boszorkánykonyha főzői cigánylecsót rotyogtattak, amibe a hagyományos alapanyagok mellé csirkecomb és káposzta is került. A végeredmény „lefőzte” a zsűrit is, melynek tagjai nem voltak könnyű helyzetben, hiszen mind a kilenc versengő csapat remekelt. A lecsókészítés újragondolásában is jeleskedtek a résztvevők, így aztán kacsamáj, csülök, rizs, köles, tojás, tarhonya, cukkini is gazdagította az étkeket.

Fotó: Tapodi Kálmán

– Nagyon örülünk ennek a napnak, hiszen újra együtt lehetünk és kimozdulhattunk otthonról – mondta el Varga Ferencné polgármester, aki maga is aktív résztvevője volt a lecsókészítésnek. Az önkormányzat főzőinek munkáját Molnár Imre mesterszakács segítette, de a hivatali csapat versenyen kívül indult, akárcsak a Kiskunmajsai Egészségfejlesztési Iroda, amelynek standjánál Szalontai Enikő dietetikus egy mediterrán lecsót készített kölessel, cukkinivel, padlizsánnal kiegészítve.

Molnár Imre tanácsokkal is segítette. Mint mondta:

az a lényeg, hogy a jellegadó anyagok, hagyma, paprika, paradicsom benne legyenek a lecsóban, aminek alapízesítéséhez só és bors is kell.

Vannak, akik a paradicsom savasságát némi cukorral semlegesítik, de egy füstölt szalonnás, kolbászos lecsóba nem illik a cukor. – Nagyon érdekes és finom összeállítások készültek – összegzett a mesterszakács. A zsűri a Tarjányi Csaba irányította Táltos csapat lecsóját ítélte a legfinomabbnak. Második lett a Lecsósokk csapata, melynek főszakácsai Tarjányi Alex és Tarjányi Jenő voltak. A Boszorkánykonyha triója, Dóczi Éva, Tóth Enikő és Lippai Fatime pedig a harmadik helyen végzett.

A zsűri: Kertész Gyula vendéglátós, Váraljai György fogorvos és Molnár Imre mesterszakács
Fotó: Tapodi Kálmán

Mediterrán különlegesség: cukkinis-padlizsános lecsó

A Kiskunmajsai Egészségfejlesztő Iroda vegán lecsójának hozzávalói: 1 fej vöröshagyma, 1 padlizsán, 1 cukkini, 3 paprika, 2 paradicsom, 1 szál szárzeller, 2 ek. olívaolaj, 50 g köles. Elkészítés: olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit és a padlizsánt. Amikor már félig megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, zellert, és kevés vízen főzni kezdjük. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a kölest és még egy kevés vizet, hogy a köles megpuhuljon benne. Kb. 15 perc alatt összefőzzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában