galériával

2021.07.06. 11:25

Határon túli gyerekeket táboroztat Baján a Rákóczi Szövetség

Negyven határon túli, a vajdasági szórványban élő kisiskolás gyermeknek tart ezekben a napokban anyanyelvi tábort a Rákóczi Szövetség Baján, a Szent László Általános Művelődési Központban. Az idén huszadik alkalommal megszervezett tábort hétfő délelőtt nyitotta meg Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Pozsgai Ákos

a_20210705_rakocziszovetseg_potapiarpad_Maruszazoltan_tabor_baja_PA_PN

Fotó:

A bajai táborral egy időben még tizenhat helyen szervezett nyári tematikus tábort a Rákóczi Szövetség a határon túli szórványvidékekről érkező fiatalok számára azzal a céllal, hogy a magyar nyelv- és kultúraismeretüket fejlesszék, kapcsolataikat erősítsék és a felhőtlen, jó hangulatú együttlét mellett életre szóló élményeket szerezhessenek. A programban a korosztályt megszólító kulturális programok, anyanyelvi foglalkozások, hagyományőrző foglalkozások, sportprogramok, kirándulások szerepelnek. Több mint ötezer diá­kot és tanárt vár a Rákóczi Szövetség a határon belül megszervezett táborokba. Ezenkívül a szórványság területén szervezett táborokat is támogatja anyagilag a szövetség.

– A bajai anyanyelvi táborba negyven kisiskolás és kísérő­tanáraik érkeztek Zomborból és a környező tíz településről – mondta el Potápi Árpád János államtitkár.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Örülök annak, hogy minden évben más és más, de a magyar identitáshoz kötődő tematikával foglalkoznak a táborokban a gyerekek. Idén a magyar mondák kerültek előtérbe, az őstörténettől egészen Rákócziig – emelte ki megnyitóbeszédében az államtitkár, aki a kormány egyik kiemelt céljának nevezte, hogy a magyar őstörténetet minél többen és minél teljesebben megismerjék.

– Ennek érdekében teljesen új kutatási módszereket is bevezetnek, hogy az őstörténetünkről vagy pedig a történelemben vitás kérdésekről minél többet megtudjunk

– tette hozzá Potápi Árpád János, aki az egyik ilyen pontosításra váró feladatnak a Hunyadi-­család származását nevezte, amely a mai napig vitatott kérdés.

Maruzsa Zoltán (balra) és Potápi Árpád János államtitkárok a Baján táborozó gyerekek körében
Fotó: Pozsgai Ákos

– A táborok tematikája mindig valahol az anyanyelv és a nemzeti identitás körül mozog. Idén elsősorban a mondavilágból veszünk példákat. A négy csoportba osztott gyerekek egy-egy legenda történetéből készítenek előadást – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, aki kollégáival huszadik alkalommal szervezte meg a bajai tábort.

Hozzáfűzte: olyan különböző nyelvi fejlesztőprogramokat állítottak össze a helyi pedagógusok a gyerekek számára, amivel az egymás közti és az anyaországgal való kapcsolatukat is erősíteni tudják. Az államtitkár elmondta, a nyugat- és északnyugat-bácskai településekről érkezett vajdasági gyerekek a tábor keretében Baja nevezetességei mellett több más városba is ellátogattak, így a fővárosba is, ahol jártak az Országházban és voltak a Fővárosi Nagycirkuszban is.

– A gyerekek nagyon lelkesek, remélem, hogy a sok tudás mellett, amit itt szereznek, nagyon kellemes élményekkel is fognak hazatérni

– fogalmazott Maruzsa Zoltán, aki szerint a táborban részt vevő gyerekek pontosan tisztában vannak a saját magyar nemzeti identitásukkal, és ezért is fontos az, hogy az anyaországban is részt vegyenek különböző programokon, rendezvényeken, hogy az anyanemzethez való kapcsolódás még jobban megerősödjön bennük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában