izsák

2021.07.31. 11:25

Gyülekezetet építeni érkezett az új lelkész

Június közepétől látja el a lelkészi szolgálatot Izsákon Pethő Dénes. Novemberben indult az egyház pályázatán és május első vasárnapján a presbitérium nagy többséggel választotta meg lelkipásztornak.

Horváth Péter

Pethő Dénes ajtaja mindig nyitva áll az emberek előtt

Fotó: Horváth Péter

Szabolcsi származású, Tuzséron nevelkedett, de Debrecenben, a református gimnáziumban érettségizett. Eredetileg fogorvosnak készült, de két év kihagyással az egyetem teológia szakán tanult tovább. Elhívása nem volt előzmény nélküli: felmenői között több lelkész is volt. A lelkészi vizsgát 2000-ben tette le, majd fél évig segédlelkész volt Tuzséron, 2001-től pedig Igriciben volt lelkész.

– Ott olyan gyülekezetbe kerültem, ahol előttem 15 évig nem volt helyben lakó lelkész. Szinte a nulláról kezdve kellett felépíteni a közösséget. Sikernek értékelem, hogy távozásomkor az iskolában közel 70 gyermek volt, aki református hittanra iratkozott be

– emlékezett vissza Pethő Dénes és elmondta, hogy szeretettel fogadták őt és családját, feleségét és három fiát a nyitott lelkű izsáki emberek.

Az új lelkész a gyülekezetépítés céljával érkezett Izsákra.

– Ebben a gyülekezetben van lehetőség az építkezésre. Most főként az idősebbek alkotják a gyülekezet magját, de az ifjúságot is szeretnénk megszólítani, rajtuk keresztül pedig a szülőket – mondta Pethő Dénes és hangsúlyozta: a személyességen alapuló kapcsolatokat szorgalmazza.

– Nagyon fontosnak tartom a személyes kapcsolatokat, épp ezért szeretném, hogy érezzék az itteniek, az ajtóm mindig nyitva áll előttük

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt szolgálják a keddi és csütörtöki beszélgetős bibliaolvasó alkalmak is. Pethő Dénes legfőbb izsáki célját így fogalmazta meg: – Amikor eljön a nyugdíjba vonulás ideje, szeretnék élő gyülekezetet itt hagyni. Ehhez kérek sok erőt a Jóistentől – mondta Pethő Dénes.

Az izsáki lelkész nemcsak nagyapja elhivatottságát, de édesapja mérnöki beállítottságát is örökölte. Gyűjti a korabeli rádiókat és hatalmas, többezres gyűjteménye van régi lámpákból és fényforrásokból, garázsában pedig egy 50 éves bogárhátú Volkswagen áll, amit rendszeresen használ és maga javít.

Pethő Dénes ajtaja mindig nyitva áll az emberek előtt
Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában