statisztika

2021.07.18. 06:55

Emelkedett a halálozások száma Bács-Kiskun megyében

Magyarországon a koronavírus-járvány megemelte az elhunytak számát az év első negyedében – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent összesítőjéből. Bács-Kiskunban 1175 gyermek jött világra és 2419 fő hunyt el. Ez utóbbi szám a világjárványnak köszönhetően magasabb, mint tavaly volt. Az első három hónapban kétszer többen kötöttek házasságot, mint két éve.

Barta Zsolt

A halálozások számának emelkedése részben a koronavírus-járvány számlájára írható

Forrás: Illusztráció

Fotó: MTI

Az idei első negyedév számait tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amelyből az élet különböző folyamataira lehet következtetni.

Az országban az idei első három hónapban 41 727-en haltak meg, ez közel húsz százalékkal több (7072 fő), mint egy évvel korábban. A növekedés egyértelműen a világjárvány számlájára írható.

Jó hír, hogy az országban 22 254 gyermek látta meg a napvilágot, 17-tel több, mint tavaly a hasonló időszakban. Az idei év első negyedévében 12 004 pár kötött házasságot, számuk a korlátozó intézkedések ellenére is mindössze 262-vel volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ugyanebben az időszakban a közel félmillió lelket számláló Bács-Kiskun megyében 1175 gyermek jött világra, és 2419 fő hunyt el. Az élve születések száma 1,9, a halálozásoké 27 százalékkal több volt, mint 2020 azonos időszakában. Ha a születéseket és a halálozásokat összevetjük, akkor kiderül, hogy 1244 fővel csökkent a megye lakónépessége.

A KSH adataiból arra is lehet következtetni, hogy Bács-Kiskun megye a halálozások emelkedése tekintetében a középmezőnyben foglal helyet. Valamennyi megyében többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb mértékű, 50 százalékos növekedés Somogy, ezt követően Nógrád (44 százalék) és Tolna megyében (38 százalék) következett be. A halálozások száma a legkisebb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok megyét (7,6 százalék) érintette.

Bács-Kiskun megyében az év első három hónapjában 682 pár kötött házasságot, ez 16-tal kevesebb, mint 2020 azonos időszakában. Ha azonban azt nézzük, hogy például éppen két évvel korábban 273 pár mondta ki a megyében a boldogító igent, akkor az idei szám még mindig rendkívül imponáló.

De mi lehet ennek az oka? A vizsgált időszakban tilos volt lakodalmakat tartani, de mégis egybekeltek a párok. A szerelem mellett fontos ösztönző a 10 millió forintos babaváró hitel összege is, amelyet csak házaspárok vehetnek fel. Sokan ezt a szép summát lakásvásárlásba fektették már tavaly is. Az ingatlanárak emelkedését részben ez is elősegítette. Mint ismert, egy gyermek születése után a maradék futamidőre kamatmentes a törlesztés, két gyermek világra jötte után a fennálló tőketartozás 30 százalékát, három gyermek születés után pedig a teljes fennmaradó összeget elengedi az állam.

A halálozások számának emelkedése részben a koronavírus-járvány számlájára írható
Fotó: MTI / Illusztráció

Több lakóingatlant adtak át, mint tavaly

Mindig fontos kérdés a lakhatás problémája. Érdekes, hogy a járvány nem érintette meg az építési piacot. A lakás- és házépítések országosan 2016 óta tartó felfutásának részeként 2021 első negyedévében Bács-Kiskun megyében 65 százalékkal (országosan 29 százalékkal) nőtt az épített lakások és házak száma az előző év azonos időszakához képest.

A megyében 305 lakóingatlant vettek használatba. A gond csak az, hogy minden tíz ingatlanból nyolc Kecskeméten épült fel. Az új otthonok 15 százaléka a kisebb városokban, és alig húsz családi fészek pedig a falvakban. Az országos tendenciával ellentétben, a megyében pozitív irányba mozdult el az építési kedv. Az említett időszakban kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakóingatlanok száma (202) 14 százalékkal több volt, mint egy éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában