kecskemét / galériával

2021.07.09. 17:30

Eladják a Tó Hotel egy részét, magán egészségközpont épülhet itt

A városvezető frakció megszavazta a kecskeméti közgyűlésen, hogy az egykori Tó Hotel területének egy részét értékesítsék, ahol magán egészségparkot építene egy frissen bejegyzett cég. Az ellenzék tiltakozott, mondván, ne a szabadidőközpontban valósítsák meg ezt a tervet.

Hraskó István

a20210709_TóHotel_Kecskemét_HI_PN

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen tárgyalt előterjesztés szerint a Városi Alapkezelő Zrt. kereste meg az önkormányzatot, hogy a Kecskemét Városfejlesztési Alap szeretné megvásárolni a Tó Hotel épülete mögötti beépítetlen területet.

Indoklásként az szerepelt, hogy a nagyon régóta üresen álló hotel műszaki állapota miatt már nem alkalmas vendéglátásra, idegenforgalomra, de ikonikus jellege miatt nem indokolt az egész ingatlan értékesítése.

Ezért a telket megosztanák, sőt ez már folyamatban is van, ennek eredményeként egy 4760 négyzetméteres telek jön majd létre. Ezt megvásárolná az alap kizárólagos tulajdonában lévő cég, a Városi Egészségpark Kft., amely az alapból kívánja egyéb magánbefektetővel közösen a beruházást megvalósítani (hogy konkrétan mit, az nem derül ki az anyagból).

A dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester által jegyzett előterjesztésben az szerepel, hogy a majd kialakuló 4760 négyzetméteres területet zártkörű pályázat keretében értékesítik, és erre az említett kft.-t hívják meg. Az ingatlanforgalmi szakértő 23 700 Ft/négyzetméter fajlagos árat állapított meg, ez alapján a minimális vételár körülbelül 113 millió forint lenne.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a testületi ülésen felvezetésként azt mondta: évek, sőt évtizedek óta próbáltak partnert találni a Tó Hotel hasznosítására, most az alapkezelő segítségével nyílik egy lehetőség, egy magán egészségügyi központ kialakítása a cél, ami szerinte a területtől nem is idegen.

Bodrozsán Alexandra, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője kifogásolta, hogy múlt pénteken, amikor az előterjesztést kézhez kapták, a Városi Egészségpark Kft.-t még semmilyen hitelesített cégadatbázisban nem találta meg, csak a közgyűlést megelőző napon, mert július 5-én lett bejegyezve. Erre a polgármester úgy reagált, hogy az előzetes tárgyalásokban ő részt vett, és mivel az előkészítésben eljutottak addig, hogy döntésre kész az anyag, a testület elé terjesztette.

Király József (Szövetség) felháborodásának adott hangot. Kijelentette, a szabadidőközpont a kecskemétiek szívéhez nőtt, olyan, mint a családi ezüst. Többször kérte, hogy készüljön koncepció a szabadidőközpont tervszerű hasznosításáról, ne csak ötletszerűen fejlesszék, de nem látott ilyen terveket.

– Mit gondol az az orvoscsoport, hogy tulajdont szerez itt? Nem vagyunk annyira megszorulva, hogy eladjuk – mondta Király József, aki szerint legfeljebb bérleti konstrukcióban lenne szabad gondolkodni. Ezt a véleményét frakciótársai is osztották.

A polgármester úgy válaszolt, hogy az ingatlanra vonatkozóan az önkormányzatnak van elképzelése, hiszen a rendezési tervben sport-rekreációs-egészségügyi célú területként szerepel (az előterjesztés szerint sportolási, szabadidős, turisztikai építési övezetben szerepel).

– Mivel a beruházás az alapkezelővel közösen történik, a város is tulajdonos is marad. Jó kezekbe próbálom hasznosítani a vagyont, ami már az enyészeté, egy szégyenfolt. Ebben a hihetetlen demokráciában mindenki kifogásol valamit, csak éppen haladni nem haladunk, és összedől az épület

– reagált a polgármester. Később újra hangsúlyozta: az ingatlant a város nem idegeníti el, hanem hasznosítja egy tőkebefeketető társaság együttműködésével, ami egy új konstrukció.

Az egyébként nem volt világos még a képviselők számára sem, hogy mi lesz a Tó Hotel épületének sorsa. Szőkéné Kopping Rita szerint a bizottsági ülésen az hangzott el, hogy elbontják. Végül dr. Fekete Gábor, Fidesz-KDNP frakció vezetője megerősítette, hogy ezt ő is így tudja, egy új épületet fognak felhúzni, de ő a város fejlődését látja abban, hogy a kecskeméti orvosok „szeretnének valamit alkotni”, ráadásul a központ további orvosokat vonzhatna Kecskemétre. Szerinte éppen az lenne a „családi ezüst elherdálása”, ha nem élne a város ezzel a lehetőséggel, és elképedve áll az ellenzék kritikája előtt. Király József erre azt mondta, nekik az lenne az elsődleges feladatuk, hogy az állami egészségügyet erősítsék. A mentőszolgálatnál is dolgozó dr. Papp Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint viszont tudomásul kell venni, hogy a magán egészségügyet is fejleszteni kell, mert az állami nem elég nagy, hogy ellássa a betegeket. Hozzátette, attól, hogy egy egészségügyi központ magántulajdonú, még köthet szerződést az OEP-pel, és a betegek mehetnek ide ingyen.

Az előterjesztést a zártkörű értékesítési pályázatról végül a városvezető koalíció 11 szavazatával, az ellenzék 9 nem voksa ellenében fogadta el a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában