kecskemét

2021.07.26. 14:00

Edzés kánikulában: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

Extrém meleg és párás levegő teszi elviselhetetlenné az amúgy is izzasztó nyári napjainkat idén is. De vajon le kell mondanunk kedvelt időtöltésünkről, a sportról, az edzésről? Kertész Diána kecskeméti személyi edző adott választ a legfontosabb kérdéseinkre.

Morva Daniella

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Két hasznos tipp

1. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékfogyasztásra!

Az idei nyarunkat beárnyékoló elviselhetetlen hőség minden ember szervezetét megviseli. A dehidratáltság bár nem kizárólag a nyári hónapok megkeserítője, mégis feltétlenül, újra és újra érdemes rá felhívni a figyelmet.

– Muszáj gondoskodnunk a megfelelő folyadékpótlásról, ezért mindig legyen nálunk elegendő víz, kifejezetten edzés közben! Hasznunkra válhat még az izotóniás ital fogyasztása is, hiszen az izzadás miatt szervezetünk folyamatosan folyadékot veszít, ezáltal pedig értékes ásványi anyagokat is. Az efféle, direkt ebből a célból készített italok gyorsan pótolni tudják ezeket – részletezte Kertész Diána.

Hozzátette: célszerű kerülni a jeges vizet, hiszen a túl hideg vízzel épp az ellenkező hatást érjük el: szervezetünk megemeli a belső hőmérsékletet, ezáltal még jobban fogunk izzadni.

2. Ismerjük a saját határainkat!

Talán nem a 40 fokos forróság a legjobb alkalom arra, hogy falakat döntsünk le magunk előtt. A kevesebb néha több!

– A hőség miatt folyamatos megterhelés éri a szervezetünket. Előfordul, hogy a pulzusszámunk magasabbra emelkedik, esetleg kevésbé jót alszunk az éjszaka folyamán, így kimerültebbek lehetünk. Érdemes ilyenkor egy kicsit lassítani, hiszen a megfelelő regeneráció elengedhetetlen a fejlődéshez – tette hozzá a szakember.

Érdemes a szabadból a hűtött falak közé menekülni

Megfelelő óvintézkedések mellett természetesen bárki választhatja a szabadtéri helyszíneket, ahogy a futást sem kötelező megvonni magunktól, mégis érdemesebb a kifejezetten meleg napokon inkább az otthon, vagy az edzőterem hűtött falait választani az edzés helyszíneként. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne közvetlenül a huzatban (a ventilátor vagy a klíma előtt) végezzük az edzést!

– Ezt a hőséget mozgás nélkül is nehéz elviselni, ezért én határozottan ajánlom erre az időszakra a hűtött edzőtermeket. Ha jól szeretnénk teljesíteni, elengedhetetlen a megfelelő, kellemes környezet. Amennyiben mégis a szabadtéri edzést választjuk, úgy érdemes a hajnali, illetve késő esti órákat választani, hiszen akkor már nem vagyunk olyan nagy mértékben kitéve a napsugárzásnak. Fontos továbbá a megfelelő, jól szellőző sportruházat, illetve a fényvédő krémek használata.

Ne csak igyunk, együnk is jól!

Azt, hogy kinek hány kalóriát szükséges bevinnie a szervezetébe, számos tényező befolyásolja. Ilyen az életkor, a nem, a magasság, a súly, a motivációk és a sajátosságok. Nehéz egységes tanáccsal szolgálni, de azért akad néhány fontos útravaló.

Kertész Diána

– Mindig érdemes odafigyelni rá, mit kíván a szervezetünk! Ha több gyümölcsöt, vagy több folyadékot, hallgassunk rá! Emellett gyakran hangsúlyozom, mennyire fontos a változatos, egészséges étrend követése. A nyár folyamán még inkább érdemes erre odafigyelni; ilyenkor az ember egyébként is kevésbé kívánja a nehéz, zsíros ételeket.

Mit fogyasszunk edzés előtt?

A szakember szerint az edzést megelőző 1-2 órában érdemes zabpelyhes gyümölcsturmixot fogyasztani, amelyet felturbózhatunk például egy kevés mogyoróvajjal. Ezek együttese garantáltan kellő energiát ad a mozgáshoz, emellett hűsíti a szervezetet, amennyiben a receptet egy kis jéggel is kiegészítjük. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy soha ne fogjunk hozzá az edzéshez közvetlenül evés után!

Hagyjunk fel a káros szenvedélyekkel!

Óvatosan a koffeinbevitellel, hiszen a forró nyári hónapokban, edzés előtt jóval többet ártanak, mint használnak.

– A meleg miatt megnövekszik a testhőmérsékletünk, magasabb lesz a pulzusunk, szervezetünk még több vizet veszít. Célszerű tehát kerülni a stimulánsokat vízhajtó és pörgető hatásuk miatt! Ha tehetjük, reggel inkább kezdjük a napot egy kellemes, langyos (!) vizes zuhannyal.

Remek választás az úszás

Könnyedén lehűthetjük magunkat, ha nem mindig a már megszokott edzésformát választjuk, hanem csobbanunk egyet a hűvös vízben.

– Az úszás remek alternatíva, ha egy kis változatosságra vágyunk! Ízületeinket remekül óvja, valamint megfelelően edzi a szív- és érrendszerünket, továbbá remek kikapcsolódás és kellemes, hűs érzetet nyújt a nyári melegben.

Borítóképünk és képeink illusztrációk.

Forrás: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában