galériával

2021.07.28. 11:30

Biztonságosabban közlekedhetnek a kelebiaiak, átadták az új kerékpárutat

Elkészült az észak-déli irányú belterületi kerékpárút-hálózat első, 2,6 kilométer hosszú északi szakasza az Ady Endre utcán. A kerékpárút teljes bekerülési költsége 147,9 millió forint, ebből a támogatás 137,9 millió forint volt, az önkormányzat 9,9 millió forint önerőt tett hozzá – hangzott el az ünnepélyes átadón.

Pozsgai Ákos

a_20210727_kerekparut_atadas_galeria_kelebia_PA_PN

Fotó:

Jelentős szakaszához érkezett Kelebián a belterületi kerékpárút-építés, amely nemcsak a kényelmét szolgálja majd a lakosságnak, hanem a biztonságos közlekedést is – hangzott el a hétvégi átadóünnepségen, ahol Maczkó József polgármester, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke és Batik Tamás, a kivitelező cég ügyvezetője közösen vágta át a nemzeti színű szalagot.

Elkészült a kerékpárút északi szakasza
Fotó: Pozsgai Ákos

Rideg László beszédében kiemelte: a megyei önkormányzat kapta meg annak idején azt a feladatot, hogy a megyének juttatott keretből koordinálja a településein a különböző fejlesztéseket. Több mint hatszáz beruházás valósult meg eddig Bács-Kiskun megyében. Óvodák és bölcsődék újultak meg, illetve épültek, de a beruházások között van rengeteg kerékpárút-építés, energetikai korszerűsítés és iparterület-­fejlesztés is, mint például Kele­bián is.

Maczkó József polgármester elmondta, hogy az észak-déli irányú belterületi kerékpárút-építés második szakasza a Szent István-szobor előtti kereszteződéstől folytatódik majd, a vasútállomásig gyalogjárdaként is, onnan pedig az első vasúti átjáróig kerékpárútként.

Az ehhez szükséges forrást a következő ciklusban a Terület- és Település­fejlesztési Operatív Program pályázatain szeretnék elő­teremteni.

A település vezetője az útépítések vonatkozásában beszámolt két nyertes pályázatról is, az egyik a Siflis közben a tornacsarnokig vezető útszakasz építésére kapott 33 millió forint, amiből az út mellé parkolókat is fognak építeni és parkosítanak is majd. A másik a Belügyminisztériumtól nyert 20 millió forint, amihez az önkormányzat költségvetéséből hozzátettek 3,5 millió forint önerőt, amiből a most megépült kerékpárút melletti közutat fogják szélesíteni és felújítani az Ady Endre utcán, egészen a Vámpalotáig.

Maczkó József polgármester bejelentette azt is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz benyújtották az 5501-es út felújítási igényét és a mellette párhuzamosan tervezett kerékpárút megvalósíthatósági tanulmányát, abban bízva, hogy hamarosan a kormány asztalára kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában