kik

2021.06.07. 20:00

Szervezeti változások történtek a kalocsai közművelődésben

A Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár feladatait a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. veszi át.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) veszi át a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár feladatait, valamint összes dolgozóját, derült ki az önkormányzati cég csütörtökön, egyébként más témában tartott sajtótájékoztatóján.

– Úgy, ahogy az ország számos területén, a könyvtár és a közművelődési intézmény meg fog szűnni, a feladataikat pedig teljes körűen át fogja venni az Innovációs Központ – erősítette meg a baon.hu érdeklődésére a KIK vezetője. Zsikó Zoltán hozzátette: a munkavállalók ugyancsak hozzájuk kerülnek, és mindegyiküket ugyanazokkal a feltételekkel, ugyanolyan keretek között, a munka törvénykönyvének megfelelően foglalkoztatják tovább. – Az átalakulást már előkészítettük, folyamatban vannak az egyeztetések, véleményezések, amelyekbe a jogszabályok szerint az illetékes minisztériumot is be kell vonni. Ha tőlük megjön a támogatói irat, akkor hivatalosan is kiértesítjük a kollégákat – ígérte.

Az ügyvezető szerint a nyár közepére valósulhat meg a fúzió, amitől a kulturális feladatok hatékonyabb ellátását várja. Felhívta rá a figyelmet: ez a megoldás hazánkban nem új keletű, hiszen a közművelődéssel kapcsolatos munkát rengeteg helyen végzi intézmény helyett gazdasági társaság. Ennek a formának a legnagyobb előnye talán az, hogy egy korlátolt felelősségű társaság áfa-visszaigénylő, vagyis a rendezvényeken keletkező bejövő számlák után sok pénzt tud megspórolni a tulajdonosnak, jelen esetben a városi büdzsének. Úgy véli, hogy egy önálló, működésében rugalmasabb szervezet hatékonyabban tudja ellátni ezt a munkát, mint egy intézmény, ami jelen formájában már „nem annyira korszerű” – ezért veszi át a helyét önkormányzati cég, Kalocsán is.

A Zsikó Zoltán (középen) vezette nonprofit kft. már a nyáron átveheti a közművelődési feladatokat
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában