galériával

2021.06.10. 06:55

Megkezdte működését az új, ötszáz adagos közkonyha Dunavecsén

Ünnepélyes keretek között avatták fel szerdán az új dunavecsei közkonyhát és a hozzá tartozó zöldségfeldolgozót. Az új létesítmény méltó körülményeket biztosít a közétkeztetésnek.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

– Az ötszáz adagos közkonyha kialakítása és a zöldségfeldolgozó ­kialakítása a tavalyi év második felében kezdődött meg, ami a régi mozi épületében kapott helyet. A beruházás költségeit a Belügyminisztériumnak a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében elnyert 150 millió forintból és saját erőből finanszírozta önkormányzatunk. Az új létesítmény méltó körülményeket biztosít a közétkeztetésnek, kielégítve az óvodások, az iskolások és az idősek, illetve a szociális ellátásban részesülők igényeit. A zöldségfeldolgozó pedig alapanyagot biztosít a konyha számára, emellett alkalmas arra is, hogy a helyi és környékbeli termelők termékeiket korszerűen feldolgozva, vákuumcsomagolással ellátva tudják értékesíteni. A konyhai kapacitás nemcsak az új, hanem a régi épületre is le van kötve, Dunavecse biztosítja ugyanis a dunaegyházi és az apostagi óvodások, illetve iskolások ellátását is – tudtuk meg Vörös Sándor polgármestertől.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára beszédében részletesen ismertette a kormány 2019-ben indult gazdaságélénkítő programját és annak eredményeit. Kitért többek között a márciusban bevezetett, a közétkeztetésre és közbeszerzésekre vonatkozó új szabályzókra is.

Réthy Pál, Vörös Sándor és Font Sándor (balról jobbra) nézi az új eszközöket
Fotó: Gulyás Sándor

– Az új szabályzók célja a rövid közétkeztetési lánc magvalósítása, a hazai és kistermelői élelmiszerek hangsúlyosabbá tétele. Ennek értelmében 2022. január 1-jétől a beszerzett termékek összértékének legalább 60 százalékának, 2023. január 1-től a 80 százalékának a rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszertermékekből kell származnia.

Azt gondolom, az intézkedések kedvező hatással lesznek a helyi termelők fejlesztéseire, a közétkeztetés pedig egy hatékony beszerzési forrási lehetőséghez jut

– emelte ki a helyettes államtitkár.

Font Sándor országgyűlési képviselő elismeréssel szólt a kormányzat koronavírus idején kifejtett tevékenységéről, kiemelve a vakcinabeszerzés ügyét, valamint az ország gazdasági életének fenntartását.

– A gazdaság életben tartását és élénkítését, a beruházások ösztönzését szolgáló kormányzati politika meghozta gyümölcsét. Jól ­szimbolizálja mindezt a dunavecsei beruházás is. A közétkeztetés fejlesztése, a zöldségfeldolgozó megépítése az itt élők életkörülményeit hivatott javítani – hangsúlyozta Font Sándor.

Az új létesítményt Kapás Mihály plébános, Ablonczy Gábor református lelkész szentelte, illetve áldotta meg.

Térfigyelő rendszer is épült

A város gazdaságélénkítő programja nem csak a közétkeztetésben és a zöldségfeldolgozásban merül ki. A belügyminisztériumi támogatásból kiépül a térfigyelőkamera-rendszer, az iskolaudvarban pedig egy multifunkcionális rekortán-, vagyis gumiburkolatú sportpálya létesült – emelte ki Vörös Sándor polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában