pályázat

2021.06.12. 10:01

Húszmilliót költenek a Petőfi Emlékházra Dunavecsén

Sikeresnek bizonyult a dunavecsei önkormányzat turisztikafejlesztési konzorciumi pályázata.

Gulyás Sándor

Az elnyert tizenkétmillió forintot a Petőfi Emlékházra és Múzeumra fordítják. A rendelkezésre álló keretet nyolcmillió forinttal egészítette ki a város. Az összeg felét az épület rendbetételére, a fennmaradó pénzt új, állandó kiállításokra költik. A napokban kezdődött el a tervdokumentáció elkészítése műemlékvédelmi szakmérnök bevonásával. A beruházás keretében megtörténik a fűtésrendszer cseréje, villamoshálózat felújítása, az állagmegóvó munkák mellett egy vizesblokkot is kialakíttat az önkormányzat a műemlék épület udvarán. Az emlékház rekonstrukciója után a jelenlegi kiállítások, a tárlók, a posztamensek, a tárgyak megvilágítása is megújul. A munkálatok az örökségvédelmi hivatal jóváhagyását követően indulhatnak el – tájékoztatta a baon.hu-t Vörös Sándor polgármester.

Ugyancsak folyamatban van a Petőfi Sándorhoz köthető Nagy Pál-féle ház rendbetétele. Az épület tetejének javítását saját erőből javíttatta ki a település önkormányzata. A további munkálatokra a Dunavecsei Városfejlesztők Közösségi Egyesülete a Magyar Falu Program pályázatán nyert 5,2 millió forint támogatást. A pénz az épület belső felújítására, a vakolatok kijavítására elegendő.

– A költő ezer szállal kötődik a Nagy Pál-féle házhoz. Itt lakott utolsó vecsei látogatásakor, ez volt a leghosszabb, legtermékenyebb ittléte. A házigazdája lányához, a szép, szőke Nagy Zsuzsikához írta első szerelmes költeményeit. Az épületet az ötvenes években Vasberényi Géza, Dunavecse közismert Petőfi-kutató helytörténésze vásárolta meg, majd önerőből rendezett be emlékmúzeumot a tulajdonában lévő ingatlanban. A háza a közelmúltban került a város birtokába. Terveink szerint az épület múzeum, tájház funkciót fog kapni – mondta a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában