„Nem középiskolás fokon…”

2021.06.03. 17:48

Az urbanizáció kihívásairól tartanak előadás Kecskeméten

Ezúttal prof. dr. Kovács Zoltán geográfus, egyetemi tanár tart előadást Kecskeméten.

Sebestyén Hajnalka

Reiger László volt a felelős a megyei könyvtár kivitelezéséért is a kilencvenes évek közepén

Fotó: BUS_CSABA

Népszerűek a kecskeméti Katona József Könyvtár online előadásai, melyekből kiemelkednek a „Nem középiskolás fokon…” című tartalmak. Június 4-én, 17 órától látható a legújabb előadás, mely a múlt századba repít vissza. Kecskemét „szétterüléséről” szól, mely jó példája az elvárosiasodással járó kihívásoknak.

Az olvasásnépszerűsítő sorozatban ezúttal prof. dr. Kovács Zoltán geográfus, egyetemi tanár hallható. Az urbanizáció környezeti kihívásai című előadásából kiderül: az 1900-as években végbemenő, robbanásszerű fejlődéssel alapjaiban változott meg életmódunk. A mezőgazdaság háttérbe szorult, a lakosság mind nagyobb része költözött a városokba, amely a környezethez való viszonyunkat is átformálta.

Egy felmérés szerint 1950-ben a világ lakosságának még kevesebb, mint az egyharmada élt városokban, 2050-re viszont már kétharmados többsége lesz a falvakkal szemben. E pálfordulásban nincs semmi meglepő, ha számításba vesszük a városlakók számának évi 65 milliós gyarapodását. A korábbi évszázadokkal ellentétben azonban ma, a 21. században a városi lét már egyáltalán nem a fejlettség szimbóluma, sokkal inkább környezeti és társadalmi problémák halmazát foglalja magába, melyek megváltozott életmódunkból fakadnak.

A Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára előadásában hangsúlyozta, a fejlődő és fejlett országok közötti alapvető különbségeket, amely eltérő városiasodási problémákat generál például egy afrikai és egy európai település esetében. Míg Ázsiában és Afrikában az úgynevezett squatter, más néven informális vagy ideiglenes helységek okoznak fejtörést, addig Európában, így például Magyarországon a „városi szétterülés” generál problémákat. Hogy mik is lehetnek ezek a mindennapokat és a jövőnket beárnyékoló negatív hatások és kihívások, az előadásból kiderül.

Az előadás a pénteki bemutatót követően is elérhető lesz a könyvtár honlapján, YouTube csatornáján keresztül.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában