kecskemét / LAKITELEK

2021.05.13. 15:11

Több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez

Országos kiállítással és molinókampánnyal nyitnak a hazai közművelődési intézmények.

Vajda Piroska

Szombaton indul az eseménysorozat

Forrás: archív-felvétel

Fotó: Bús Csaba

A Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agora részvételével, valamint az akcióhoz kapcsolódó közel ezer közművelődési intézménnyel közösen országos közművelődési megnyitó eseménysorozatot valósít meg május 15-én, szombaton, 10 órától. A közös akció központi eseménye egy, a magyarországi agorahálózatot bemutató rollupkiállítás lesz, mely tizenöt egymással megegyező példányban készült el, és az ország tizenöt pontján egy időben nyílik meg.

A figyelemfelkeltő megnyitósorozatot a meghirdető intézmény minden ­csatlakozni kívánó közművelődési intézményre és közösségi színtérre kiterjesztette, és a Nemzeti Művelődési Intézet által ezer példányban elkészített NYITUNK feliratú molinót igényelhetnek. Ennek kihelyezésével az intézmények és a színterek az országos megnyitóhoz való csatlakozásukat fejezhetik ki. Az akció sikerét mutatja, hogy alig huszonnégy óra alatt közel négyszáz közművelődési helyszín élt a lehetőséggel, és igényelte a NYITUNK feliratú molinót.

Az országos kiállítás­megnyitót megelőzően Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszönti a résztvevőket. Ezt követően pedig helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódik az országos kulturális kapunyitogató program, megyénkben Kecskeméten a Hírös Agórában várják az érdeklődőket.

Az állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. Ezek a színterek a helyi kulturális élet fáradhatatlan motorjai, éves szinten országosan közel 70 milliós nagyságrendben fogadják a látogatókat, a rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyben elérhető kulturális élet megteremtéséhez. A koronavírus-járvány alatt a Nemzeti Művelődési Intézet olyan fejlesztésekkel segítette az országos közművelődési hálózatot, mint aszakkor.hu vagy a jogyakorlaton.hu tudásmegosztó felület.

Szombaton indul az eseménysorozat
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában