FÜLÖPSZÁLLÁS

2021.05.21. 17:36

Rendezvényeket is tarthatnak a felújított Kurjantó iskolában

Befejeződött a fülöpszállási Kurjantó iskola épületének teljes körű rendbetétele. Az épület felújítására, a közösségi tér és szálláshely kialakítására mintegy negyven­millió forintot költött az önkormányzat.

Gulyás Sándor

Az épületre a felújítás során negyvenmillió forintot költöttek

Fotó: Gulyás Sándor

A beruházás keretében megvalósult a padlóburkolat, a nyílászárók cseréje, a homlokzat felújítása. A belső terekben a meglévő válaszfalakat újra cserélték. A kivitelező szakemberei új vízvezeték-hálózatot alakítottak ki, valamint felújították a belső villamos hálózatot, kijavították a tetőszerkezet hibáit. Az akadálymentes rámpának és bejáratnak köszönhetően az idősek és a mozgásukban korlátozottak számára az épület könnyebben megközelíthetővé vált.

– Az egykori Kurjantó iskola már régóta üresen állt, ezért önkormányzatunk évekkel ezelőtt elhatározta, hogy felújítja és más funkcióval látja el a tulajdonában lévő épületet. A kormányzat segítségével ez az álom most meg is valósult. Az épület a jövőben közösségi térként és szálláshelyként funkcionál majd – mondta el hírportálunk érdeklődésére Gubacsi Gyula polgármester.

A Kurjantó iskola épületéhez mintegy félhektáros terület tartozik, amit az önkormányzat saját erőből kíván parkosítani, illetve bekeríteni.

– Az épület elsősorban kulcsosházként fog működni, de alkalmas lesz táboroztatásra, valamint közösségi és családi rendezvények lebonyolítására. A közösség a bútorok és a szükséges berendezések megvásárlását követően veheti birtoka a megújult Kurjantó iskolát. A nagyobb szabású avatóünnepséget a nyárra tervezzük. Rendezvény keretében egy emléktáblát helyezünk el, melyre felkerül az épület története és az itt tanító pedagógusok neve – tette hozzá a község polgármestere.

A település első embere azt is hozzátette: – Községünkben 1902-ben készültek el a külső tanyasi részeken az új iskolaépületek, ennek egyike Kurjantó pusztán. Az intézményben 1972-ig működött a felső tagozat, az alsó tagozat pedig 1975-ben szűnt meg. Az itt élők nagyon sok kedves emléket őriznek a pusztai iskolában töltött időszakból, ezért is volt fontos, ha más funkcióban is, de megőrizni múltunk egyik darabját – fogalmazott Gubacsi Gyula polgármester.

Az épületre a felújítás során negyvenmillió forintot költöttek
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában