védett állat

2021.05.12. 21:12

Olasz gyűrűs széki lilét figyeltek meg a Kiskunságban

A napokban Dunatetétlen határában egy Olaszországban meggyűrűzött széki lilét sikerült megfigyelni. Kiderült, hogy a madár már fiókát is nevel. A széki lile országos állománya még a 10 párt sem éri el. Gyakorlatilag már csak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén költ rendszeresen, a Fertő-tónál ritkán, alkalmi fészkelései figyelhetők csak meg.

Várkonyi Rozália

Jól látszik a lábán a sárga gyűrű.

Forrás: knp.hu

Fotó: Bárdos Tibor

A Kiskunsági Nemzeti Park közleményéből kiderül, hogy a széki lile állományának nagy része Eurázsia és Észak-Afrika tengerpartjain és sós tavain költ. Kárpát-medencei előfordulása igen csekély számú, de rendszeresen találnak ott is néhányat. A fészkelő állomány szinte mindenütt fogyatkozik Európában, így hazánkban is. Magyarországon ez az egyik legveszélyeztetettebb fészkelő madárfaj. A megfigyelések szerint már csak néhány pár látható évente, emiatt hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint.

A megfigyelt példányról megtudták, hogy 2010 tavaszán gyűrűzték színes jelölőgyűrűvel Olaszországban, Pescara közelében, majd 2013-ban és 2014-ben is azonosították vonulás közben Olaszországban, Senigalliánál. Most viszont költés közben azonosította a madarat Dunatetétlen határában Bárdos Tibor, természetvédelmi őrkerület-vezető. Ez az első külföldi gyűrűs széki lile megkerülés hazánkban – derül ki a nemzeti park közleményéből.

Jól látszik a lábán a sárga gyűrű.
Fotó: Bárdos Tibor / knp.hu

Ha a szikes tavak benádasodnak, benövényesednek és tartós kiszáradnak, akkor ez a széki lile fészkelő- és táplálkozóhelyeinek eltűnését eredményezik. Számára kifejezetten fontos, hogy a legeltetett, rövidre rágott füvű területeken élhessen, ezen a helyen a kültéri állattartás megteremti a neki a kedvező feltételeket.

Tavaly, 2020-ban Soltszentimre térségében, Apajon, Kelemen-széken és Miklapuszta északi részén is megfigyeltek néhány fiókát a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Ezek a megfigyelések rendszeresen legeltetett területeken történtek. Szórványosan egyéb szikes területen is előfordulnak, így a régebben jó széki lilés helynek számító Böddi-székről is, ahol jelenleg LIFE projekt segítségével lendül fel újra a külterjes legeltetés a szikes tó környékén.

Fotó: Bárdos Tibor

A széki liléről

A széki lile apró madár, átlagos testhossza 15-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 42-45 centiméter, testtömege 39-56 gramm. Könnyen felismerhető a nyakoldalon lévő foltról, ami a mellén nem ér össze.A hím tarkója vörhenyes barna, fehér homlokát felülről fekete tollak szegélyezik. A tojó ennél egyszerűbb, fakóbb színezetű.

A talajon mozgó rovarokat, pókokat vagy a sekély vízben nyüzsgő apró gerinctelen élőlényeket fogyaszt. A földön fészkel, emiatt folyamatos ragadozóveszélynek van kitéve a fészke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában