szabadi Mózes

2021.05.13. 17:25

Lomtalanítás miatt került bajba a fiatal kecskeméti zenész

Tudatos internethasználónak kell lenni, mert az ember hamar pórul jár. Ezt saját bőrén tapasztalta meg a 22 éves Szabadi Mózes, akinek kálváriája egy ártatlan lomtalanítással vette kezdetét.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Beküldött fotó

Szabadi Mózesről újságunk hasábjain már többször írtunk az elmúlt években. Több zenekarban bontogatta szárnyait, jelenleg az Afros zenekarban játszik, mely a régi Afrodzaqm együttes teljesen új felállásban, fiatalos lendülettel. Emellett Értékmegőrző címmel – fiatalokat megszólító – kulturális programsorozattal is felhívta már magára a figyelmet. Most azonban olyan történetet osztott meg velünk, melyből nemcsak fiatalok, hanem bármely korosztály okulhat.

– Költözés miatt lomtalanítottunk, melyhez a szabályok szerint elszállítást is rendeltünk. Több dobozt kihelyeztünk, melyet még a hulladékszállító jármű megérkezése előtt megtaláltak a lomisok, a guberálók – elevenítette fel a kezdeteket Mózes. – Próbáltuk őket elzavarni, de nem sok sikerrel. Széthordták egy részét, s mint később kiderült, jó részét széthajigálták egy közeli közterületen.

A probléma akkor vette igazán kezdetét, ugyanis több, szemétbe szánt csomagolóanyagon rajta maradt a nevem és címem.

Egy járókelő pedig úgy fotózta le a szemétkupacot, hogy a nevem jól látszódjon. A fényképet posztolta a közösségi médiában működő természetvédő kecskeméti csoportban, ahol rengetegen megosztották a felvételt, és minősíthetetlenül kiosztottak. A kommentelők végeláthatatlan kereszttüzében álltam úgy, hogy mit sem sejtettem, mire egy ismerősöm felhívta rá a figyelmemet. Természetesen azonnal megkerestem az oldal üzemeltetőjét, és elmondtam neki az igaz történetet. Engedte, hogy megmagyarázzam az esetet. Ennek ellenére is kaptam fenyegetéseket – részletezte.

Szabadi Mózes jelenleg az Afros zenekarban játszik
Fotó: Beküldött fotó

Ez a kálvária nagyon mélyen megérintette Szabadi Mózest, aki gyermekkora óta próbál tenni a kortársaiért, ráadásul maga is nagy környezetvédő, aktivistaként rendszeresen részt vesz önkéntes szemétszedésekben is.

– Sajnos az emberek egyből ítélkeznek, fel sem merül bennük, hogy a történetnek nem sok köze van az igazsághoz. Azt sem értem, hogy az illető, ha már tagja a természetvédőknek, a fotózás helyett vagy utána, miért nem szedte össze inkább a szemetet. Rengeteg fenyegetést kaptam, felhasználták a profilképemet is. A gyűlölet egy teljesen új formájával szembesültem. Ezért szerettem volna megosztani a történetemet, hogy más ne járjon így. A tudatos internethasználat, a személyes adatvédelem ma elengedhetetlen. Nem szabad jóhiszeműen állni a világ dolgaival szemben, mert nem is hinnénk, milyen rosszindulat lakozik néhány emberben – összegezte végül Szabadi Mózes, majd elárulta, hogy barátaival közösen szemétszedési napot tartanak hamarosan az ügy szép emlékű lezárásaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában