Idősávokban lehet látogatni az időseket Kalocsán

Közel egy év után újra engedélyezték a látogatásokat a szociális otthonokban, és ezt az alkalmat a kalocsaiak mihamarabb szeretnék kihasználni.

Gábor János

Az időseknek nagyon felszabadító élmény a nyitás

Fotó: Gábor János

A rokonlátogatásokat a kezdeti roham miatt idősávokra korlátozta a szociális intézmény, de délelőtt és délután is több órát biztosítanak arra, hogy beléphessenek a hozzátartozók. Az idősek szintén élnek a nyitás adta lehetőségekkel, és azzal, hogy ismét van lehetőségük elhagyni az intézményeket.

– Már vannak olyan lakóink, akik egy-egy napra, vagy családi eseményre hazamennek a rokonokhoz, majd éjszakára visszatérnek, illetve napközben is szívesen elmennek sétálni – számolt be az intézményvezető. Rumi László emlékeztetett: a gondjaikra bízott idősek számára nagyon felszabadító élmény a nyitás, hiszen közel egy évig legfeljebb csak akkor hagyhatták el az otthonok területét, ha orvosi vizsgálatra mentek. – Eddig csak a kerítésnél lehetett találkozni a hozzátartozókkal, ami nyilván nem ugyanolyan, mintha bejöhetnének legalább egy szeretetteljes ölelésre – mondta.

Kihangsúlyozta: persze kizárólag azok látogathatják a lakókat, akik rendelkeznek védettséget igazoló kártyával. A 18 éven aluliakat szintén beengedik, de csak akkor, ha legalább egy, védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkeznek. Szintén fontos tudni, hogy a régi gyakorlattal ellentétben szigorúan vett idősávokat vezettek be a látogatásra. Erre egyrészt a nagy érdeklődés miatt, másrészt pedig azért volt szükség, mert a gondozóknak a rendes feladatellátás mellett így könnyebb elvégezni a beléptetéssel járó adminisztrációt.

Az intézmény a hét minden napján két időszakban engedélyezi a látogatást: 8.30 és 10.30, illetve 14 és 17 óra között.

Rumi László hangsúlyozta: a fentebb írtak mellett újra van lehetőség csomagfogadásra, de arra kéri a hozzátartozókat, hogy kezdetben csak kímélőbb élelmiszereket küldjenek be, hiszen a lezárás közel egy éve alatt az idősek elszoktak a nagy családi ebédektől és általában a nehéz ételektől.

Az időseknek nagyon felszabadító élmény a nyitás
Fotó: Gábor János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában