felújítás

2021.05.13. 06:55

Csak a hónap végén nyithat a kalocsai uszoda

Csak a hónap végén nyithat újra a városi uszoda, amelynek mostantól saját intézményvezetője is van, az ismert úszóedző, Busa Attila személyében.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Sok javítanivaló akad még a városi uszodán, mire újra vendégeket fogadhat, és lehet, hogy csak részleges nyitás lesz, mivel a termálmedencék épületének teteje kritikus állapotba került, árulta el helyszíni sajtótájékoztatóján a polgármester kedden. Dr. Filvig Géza ekkor jelentette be, hogy a létesítmény – bár a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. kezelésében áll – önálló vezetőt kap. Az igazgató nemcsak a mindennapi működést, hanem a későbbi, szinte új uszoda koncepciójának kidolgozását is segíti.

– Régóta beszélünk arról, hogy elavult az uszoda, amely 1987 óta működik, de amíg nem tudunk új vagy felújított uszodát létrehozni, addig ezt kell megbecsülnünk. Örömteli mindenesetre, hogy hamarosan újra meg tud nyitni, és használhatja a lakosság – fogalmazott Filvig Géza, aki bemutatta az új vezetőt is. Busa Attiláról van szó, aki 1989 óta úszásoktatóként és úszóedzőként tevékenykedik, illetve közel 30 éve vezeti a Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesületet.

– Nagyon örülök, hogy elfogadta a felkérésünket erre a sok gonddal és nagy felelősséggel járó feladatra. Az új uszodatervek kapcsán is számítunk több évtizedes szakmai tapasztalatára – summázta.

A sajtótájékoztatón ugyancsak felszólaló Busa elismerte: mélyre süllyedt a hajó, magyarán nagyon sok teendő lesz a leromlott állapotú létesítmény helyreállításával, azzal meg pláne, ha színvonalasabbá, jobbá akarják tenni a szolgáltatásait. Ez azért is komoly kihívás, mert mostantól jobban kell törődnie az anyagi kérdésekkel is, ami az egyesületben kevésbé volt fontos, hiszen ott az számított sikernek, hogy gyerekek ezreit tanították meg biztonságosan úszni, illetve akár versenyszerűen sportolni. Jelenleg nagyon nehéz helyzetben van az uszoda, jegyezte meg, de azon fog dolgozni, hogy zökkenőmentesebb és rentábilisabb legyen a működése. Utóbbira azért van szükség, mert sokba kerül a városnak a fenntartása: idén 72 millió forintot szánnak rá, de a bevétel csak 30 millió körül szokott lenni, és ebből a járvány miatt most közel fél év még ki is esett.

– Olyan mértékű felújításra van szükség, hogy az már lényegében egy teljesen új uszodát jelent.

Van műemléki védelem alatt álló része is, aminek a megóvása kötelességünk, de azon kívül mindent újjá kell építeni. Ennek koncepciójáról már kialakult kép van, most ezt gondolják át a szakemberek – szögezte le a baon.hu kérdésére Filvig Géza, megjegyezve, hogy az új igazgató nagyon jól ismeri a sportuszodai és fürdőkkel kapcsolatos elvárásokat, tehát sokat számít majd a véleménye. Azt is elmondta, hogy a 34 éves ingatlan újjáépítése a mai építőanyagárak ismeretében elképesztően forrásigényes feladat lesz, de meg fogják lépni, amint lehetséges. Ez több mint szükséges lépés, hiszen a termálfürdő teteje – ami a közelmúltban egy szélvihar során egyszer be is szakadt – lényegében életveszélyes. Ennek a részlegnek az újranyitása egyelőre bizonytalan, de bíznak abban, hogy a következő hetekben működőképes állapotba tudják hozni. A többi medence és szolgáltatás viszont május 26-tól biztosan újra elérhető lesz.

Dr. Filvig Géza (balra) polgármester és Busa Attila az új intézményvezető
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában