kecskemét

2021.04.28. 19:54

Rain a tehetségek képzőjében folytathatja a tanulmányait

Kimagasló zenei tehetségének köszönhetően a 13 éves Yang Yuxuan Rain felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehet­ségek Képzőjének zongora szakára. A kecskeméti Kodály iskola történetében Rain az első ifjú zeneiskolai növendék, aki zongora szakon került be a rangos képzésbe.

Sebestyén Hajnalka

Yang Yuxuan Rain rendkívüli tehetség zongorázásban

Forrás: Beküldött fotó

Yang Yuxuan, azaz Rain kiemelkedő tehetségéről több mint egy évvel ezelőtt írtunk először a baon.hu-n. Rain jelenleg ötödik osztályos a Kodály iskolában. Családjával 2016 nyarán költöztek Kínából, Kujcsou tartomány Guizhou ötmilliós nagyvárosából Kecskemétre. Addigra Rain már elvégezte az első két osztályt, de Magyarországon újrakezdte általános iskolai tanulmányait a Kodály iskolában, a magyar nyelv el­sajátítása végett. Zongorázni 2017 februárjában kezdett el Seres József művésztanárnál.

– Iskolánk egykori igazgatóhelyettese, dr. Nagyné Dréher Mária 2016-ban hívta fel a figyelmemet Rainre. Ő említette nekem, hogy az 1. a osztályban tanul egy kivételesen jó képességű kínai fiú, akit érdemes lenne tanítanom. Ezután megkerestem az osztályfőnökét, Veliczky-Soós Gabriellát és megkértem őt, kérdezze meg Rain szüleit, taníthatnám-e gyermeküket zongorázni. A szülők örültek a lehetőségnek és beleegyezésüket adták. Így kezdődött a közös, sikeres munka Rainnel 2017 februárjában – emlékezett vissza Seres József. Hozzátette, tudta, hogy az ázsiai gyerekeknek különösen jó érzékük van a zongorához, talán a szorgalmuknak, a zene iránti alázatuknak köszönhetően. Ez Rainnél rövid időn belül be is bizonyosodott. Sorra remekelt a versenyeken.

Többek között 2018-ban Kalocsán, a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozóján korcsoportjában kiemelt nívódíjat és különdíjat,

2019 márciusában Nyíregyházán, az Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen a II. korcsoportban harmadik díjat nyert. 2019 no­vemberében Szabadkán, a „Pia­nissimo” Nemzetközi Zongoraversenyen a III. korcsoportban első helyezést ért el. 2020-ban pedig részt vett a V4 Virtuózok Versenyén, ahol a több szász hangszeres növendék közül bejutott a legjobb 40-be.

– Nagyszerű tanítvány Rain, boldogság számomra, hogy taníthattam – hangsúlyozta Seres József zongoratanár.

– Az online oktatás keretében is maximális szorgalommal gyakorolt. Mindketten annak örültünk, ha a lehetőségek engedték, és személyesen találkozhattunk, gyakorolhattunk. Erre az elmúlt egy évben sajnos nem mindig volt alkalmunk. Bízom abban, hogy Rain megtalálja számítását az egyetem képzésén, ehhez sok sikert kívánok neki! – tette hozzá a művésztanár.

Yang Yuxuan Rain rendkívüli tehetség zongorázásban
Fotó: Beküldött fotó

Rain elmondta: abból a meggondolásból felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének zongora szakára, mert a Zeneakadémián nagyon sok nagy tehetségű ifjú zenész tanul. Számára ez a versenyhelyzet fejlődési lehetőséget, kihívást és húzóerőt jelent. Szeretné magát megméretni ebben az új környezetben.

A családja mindenben támogatja. Szüleivel együtt költözik fel Budapestre, mert fontosnak tartják a támogató családi hátteret a tanulmányaihoz. Biztosítani szeretnék Rain zavartalan felkészülését, gyakorlását a zongora­órákra, hogy fejlődése töretlen legyen.

Az eső közel áll a szívéhez

Yang Yuxuan kimondottan az európai hangzás miatt vette fel a Rain nevet. Az angol szó jelentése eső, mely közel áll a szívéhez, hiszen ő maga áprilisban, azaz – kínai időjárás szerint – esős hónapban született.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában