új eszközök

2021.04.29. 20:48

Quadot és utánfutót kaptak a szabadszállási önkéntes tűzoltók

Új eszközökkel gazdagodott a közelmúltban a Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete.

Gulyás Sándor

Eltűnt személyek felkutatásánál is jó hasznát veszik a quadnak

Forrás: baon.hu

Fotó: Mediaworks

Az amerikai gyártású négykerekű motorkerékpárnak és a hozzákapcsolható utánfutónak a nehezen megközelíthető terepen veszik hasznát a lánglovagok.

– Az új eszközöket a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében szerezte be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A negyvenöt járműből kettő került megyénkbe, a 3,5 millió forintot érő quad egyikét a Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete kapta. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését. Gondolok itt például a hosszabban elhúzódó szabadtéri és erdőtüzekre, felderítésre, eltűnt személyek felkutatására. A négykerekű motorkerékpár mellé egy utánfutó is járt, ami a jármű után kötve alkalmas szállítási feladatok ellátására is – mondta el Kristóf András tűzoltóparancsnok, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltószövetség elnöke.

– A százhúsz főt számláló szabadszállási önkéntes tűzoltó-egyesület a megye legaktívabb szervezeteinek egyike. Az állomány derekasan kiveszi a részét a munkából. Nemcsak a tűzoltásban, a műszaki mentésben, a szerkarbantartásban, hanem a megelőző tevékenységben is nagy segítséget jelentenek számunkra. Annál is inkább, mivel felszereltségük kielégítőnek mondható. Az egyesület egy Csepel Metz típusú, 4000 liter víz szállítására alkalmas tűzoltófecskendővel rendelkezik. Eszközállományuk a pályázati sikereknek és a nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően folyamatosan gyarapszik. A németországi ismeretségeknek köszönhetően jutott a civil szervezet egy nagy teljesítményű, vontatható porral oltó készülékhez és több jól hasznosítható eszközhöz – tette hozzá Kristóf András.

Az egyesület tevékenysége az utánpótlás-nevelés terén a legkiemelkedőbb. A szakköri foglalkozások mellett nyári táborokban ismertetik meg az önkéntesek a tűzoltóság feladatait, az életmentés alapjait. A megszerzett tudásukról megyei és országos katasztrófavédelmi versenyeken adnak számot.

Eltűnt személyek felkutatásánál is jó hasznát veszik a quadnak
Fotó: baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában