évforduló

2021.04.23. 13:42

Jeles félegyházi személyiségek emlékét idézték fel

A város jeles személyiségeire, díszpolgáraira emlékeztek haláluk évfordulója kapcsán a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai és az önkormányzat képviselői az Alsótemetőben.

Vajda Piroska

A kiskunfélegyházi Alsótemetőben tartották a megemlékezést

Forrás: Munkatársunktól

A résztvevőket Kapus Béláné egyesületi elnök köszöntötte. Ezt követően a negyven éve elhunyt Fazekas Ágnes Blandina nővér munkásságát sírjánál Kállainé Vereb Mária, az egyesület ügyvezető elnöke méltatta. Elmondta, Blandina nővér a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővérek Társulata tagjaként vagyonával, családja hírnevével, tehetségével, teljes erejével, szakmai tudásával és a rendelkezésre álló minden eszközzel szülővárosa szellemi felemelkedésén, a lányoktatás színvonalának emelésén fáradozott.

Dr. Mezősi Károly munkásságáról Laczkóné dr. Szabó Klára, az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke beszélt.

Elhang­zott, hogy az ötven éve elhunyt neves irodalomtörténészt 1930-ban nevezték ki a kiskunfélegyházi Magyar Királyi Állami Tanítóképző Intézet tanárává. Ő vezette 1952 és 1962 között – megszakításokkal – a félegyházi Kiskun Múzeumot. Javaslatára telepítették a múzeum udvarára a Pajkos–­Szabó-féle szélmalmot. Elsősorban Móra- és Petőfi-kutatással foglalkozott.

Haubner Károly életét Seres Antalné, az egyesület választmányának titkára idézte fel. A kilencven éve elhunyt dalköltő, karmester, énektanár a Bihar vármegyei Gyapjú községben született 1863-ban. 1884-ben költözött Kiskunfélegyházára, és lett a Szent István-templom segédkántora. A távoli Erdélyből érkezett fiatalember a félegyházi kulturális élet meghatározó egyénisége volt, lelkes kortársai kiskunsági trubadúrnak, Félegyháza dalos pacsirtájának nevezték.

A kiskunfélegyházi Alsótemetőben tartották a megemlékezést
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában