egészségfejlesztési iroda

2021.04.07. 11:32

Gyermekeknek is tanítják az életmentést Kiskunfélegyházán

Új, az életmentés elsajátítását segítő eszközökkel gyarapodott a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda. Ezekről kérdeztük Tóth Katalin irodavezetőt, aki számos hasznos életmentő tanáccsal is szolgált.

Vajda Piroska

Pap Izolda védőnő mutatja be működés közben az újraélesztést oktató babát és az oktató félautomata defibrillátort. A háttérben Modok Ágnes és Tóth Katalin

Fotó: Vajda Piroska

Bár modern világunkban az emberi élet időtartama jelentősen meghosszabbodott, a hirtelen halál előfordulási gyakorisága tömeges méreteket öltött, amely évente 26 ezer, naponta közel 70 ember életét követeli, és vezeti a halálozási okok statisztikáját. Hazánkban a halálokok között első helyen álló szív-érrendszeri betegségek az évi összes halálozás több mint felét teszik ki. Ezen elszomorító adatok alapján napjainkban már az alapfokú újraélesztés a társadalom valamennyi felnőtt tagja számára alapvető kompetencia kellene, hogy legyen – hangsúlyozta Tóth Katalin, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Elmondta, alapvető célkitűzésük, hogy tanfolyamaik segítségével olyan szemléletet alakítsanak ki a diákokban, melynek segítségével képesek lesznek a jövőben félelem nélkül életmentő segítséget nyújtani.

– A felnövekvő generáció felkészítését segíti az az újraélesztést oktató baba, amivel a félegyházi és környékbeli iskolákat járjuk. Ezt az eszközt egészítettük ki most egy oktató félautomata defibrillátorral. Ezzel a készülékkel azt gyakorolhatják a gyerekek, hogyan kell használni a valódi defibrillátort – részletezte Tóth Katalin. Mint mondta, nagyon várják, hogy elmúljon a járvány és vihessék az általános iskolákba és felmenő rendszerben minden gyerek kipróbálhassa.

Tóth Katalin azt is elmondta, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezekkel az eszközökkel elsajátítsák vagy gyakorolják az újraélesztést. Előzetes bejelentkezés alapján az egészségközpontban található irodájukban van erre lehetőség. Az újraélesztés elsajátítása a mostani koronavírusos helyzetben különösen fontos – hangsúlyozta az irodavezetője. A Covid utáni szövődmények ugyanis maradandó károsodást okozhatnak, akár hirtelen szívmegállást is. Ezért lenne jó, ha minél többen tudnának hatékonyan segíteni. Ugyanakkor fontos lenne az is, hogy minél több munkahelyen, intézményben legyen újraélesztést segítő defibrillátor.

Pap Izolda védőnő mutatja be működés közben az újraélesztést oktató babát és az oktató félautomata defibrillátort. A háttérben Modok Ágnes és Tóth Katalin
Fotó: Vajda Piroska

Kiskunfélegyházán több forgalmas helyen is van félautomata defibrillátor, ám ezekről sokan nem tudnak. A szivcity.hu oldalon lehet utánanézni annak, hogy a környezetünkben, hol található defibrillátor. Az oldal szerint Kiskunfélegyházán két helyen, a városi sportcsarnokban és a Tesco áruházban van ilyen készülék. A valóságban azonban ennél több van. Így például a Korond utcai Egészségközpontban vagy a buszpályaudvaron is. Fontos lenne frissíteni ezeket az adatokat, és a defibrillátorokat regisztrálni az oldalon – figyelmeztetett a szakember.

Tóth Katalintól azt is megtudtuk, hogy az oktató­defibrillátor mellett egy olyan mellényt is beszereztek, melynek segítségével a gyakorlatban is elsajátítható az úgynevezett Heimlich-féle műfogás.

Az életmentő, de laikusok által is használható beavatkozást a légúti idegentestek eltávolításakor használják. Ez az eszköz jól érzékelteti, hogy milyen erővel kell megnyomni a tüdőt ahhoz, hogy az onnan kipréselődő levegő az idegen testet a légcsőből eltávolítsa.

Pap Izolda és Tóth Katalin mutatja be, hogyan kell gyakorolni az új mellénnyel a Heimlich-féle műfogást
Fotó: Vajda Piroska

 

Az Egészségfejlesztési Iroda vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb ember pánikhelyzetben leblokkol, és még a nevére sem emlékszik, nemhogy a fontosabb segélyhívó számokra. Ezért érdemes beszerezni a papírboltokban kapható matricát, amelyen a mentők, a tűzoltók, a rendőrség és a segélyhívó központ száma van feltüntetve. Ezt a matricát a lakásban jól megközelíthető helyen érdemes kiragasztani. Ez nemcsak az időseknek, de a gyerekeknek is nagy segítség lehet. Mivel a gyerekek mostanában nagyon sokat vannak otthon, sokan egyedül, nagyobb eséllyel történhet baj velük – mondta a szakember, aki szerint az sem árt, ha a szülők a gyerekekkel rendszeresen átbeszélik, mit kell tenni, ha baj történik otthon vagy akár a szomszédban. Érdemes az életmentő applikációt is letölteni a gyerekek telefonjára, segítségével ugyanis regisztráció után baleset esetén gombnyomásra hívható a szakszerű segítség – összegezte Tóth Katalin.

Bárki lehet életmentő

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogyha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25 ezer ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7–10 százalékkal csökken, ezért életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában