KECSKEMÉT / TIT ÉLMÉNYKÖZPONT

2021.04.21. 20:00

A környezetvédelem és a biológia a legnépszerűbb a versenyen

Lezárult a TIT Élményközpont online versenyére való jelentkezés. Hét tárgyból – kémiából, fizikából, környezetvédelem–biológiából, csillagászatból, robotikából, akusztikából, járműtechnika–járműépítésből – 380-an mérik majd össze tudásukat április 30-án.

Sebestyén Hajnalka

Balogh Gábor (balra) és Szűcs László szakelőadók várják a csillagászat iránt érdeklődő diákokat

Forrás: Beküldött fotó

A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) által működtetett Élményközpontban a járványhelyzet idején is nagyon népszerűek az e-tantermek előadásai. Ezekhez kapcsolódóan hirdették meg az online tanulmányi versenyt, melyet az önkormányzattal közösen szerveznek meg. A megméretésre a 29 partneriskolájuk mellett két kecskeméti iskola is becsatlakozott. A diákoknak érdemes jól teljesíteniük, hiszen tantárgyanként az első három helyezett értékes díjban részesül. Emellett minden további résztvevő kisebb ajándékot kap.

Szabics István megyei igazgató elmondta: a nevezés lezárult, 380 érvényes jelentkezés érkezett be.

A diákok három korcsoportban adhatnak majd számot tudásukról.

A legtöbben az általános iskola 6-8. évfolyamáról indulnak, a jelentkezők közel felét ez a korcsoport adja. A középiskolások is jelentős számban jelentkeztek, míg a 3-5. osztályosok egyötödét adják a jelentkezőknek.

A tárgyak népszerűségének sorrendje nem okozott meglepetést. A legtöbben, a jelentkezők egyharmada a környezetvédelem–biológia tárgy versenyét jelölte meg. Második lett a kémia, több mint 22 százalékkal, míg a harmadik a csillagászat, 16 százalékkal.

Szabics István megjegyezte: már az online előadásokban is megmutatkozott, hogy a környezetvédelem–biológia e-tanterem a legnépszerűbbek közé tartozik, számtalan természeti érdekességgel. Lendvai Mária tanárnő óráit sokan nézték meg a felnőttek köréből is.

Kifejezetten családközeli program volt a kémia is Brenyó Zsóka és Mihálka Jenő tanárokkal.

Életszerű, konyhai környezetben is megvalósítható érdekességek, kísérletek, megfigyelések álltak az óráik középpontjában.

A csillagászat tárgyat Szűcs László és Balogh Gábor csillagászati szakemberek vezetik. Tőlük a versenyzők fogós és érdekes kérdésekre, gyakorlati feladatokra számíthatnak.

A robotika modern és érdekes tantárgy, Tóth Viktor és Palotai András segíti a fiatalok robotokkal való kreatív munkáját. A verseny során a gyakorlati feladatoknál, a tantermekben személyes konzultációt is meg lehet beszélni az oktatókkal, mert a feladatok megvalósítása a robotok és azok kezelőinek személyes jelenlétét igényli.

A járműépítés és járműtechnika program Papp Klaudia és Drahos Gábor munkája. E két, korábban különálló tárgyat összevonták. E téren szintén érdekes és gondolkodtató feladatokra számíthatnak a versenyzők.

A fizika tantárgyat Sikó Dezső tanár vezeti, elsősorban tehetséggondozási céllal, hatalmas tapasztalattal és tudással. Az akusztikát pedig Szénási Pál Bertalan és Tengeri Attila tartja.

Az április 30-ai első fordulóra a felkészülés megkezdődött, teszt-, illetve kifejtős feladatokra is számíthatnak a versenyzők.

Balogh Gábor (balra) és Szűcs László szakelőadók várják a csillagászat iránt érdeklődő diákokat

Az e-tantermek programjai

A versenyfelkészülés mellett a TIT élményközpont Facebook-oldalán keresztül elérhető e-tantermekben továbbra is zajlanak az órák, melyek segítik a versenyre való felkészülést is. A következő napok programja a következőképpen alakul. Április 21-én, szerdán, 14.00–14.45 között robotika lesz az alsósoknak Tóth Viktorral. Csütörtökön 15.00–15.45 között kémia a felsősöknek Brenyó Zsóka és Mihálka Jenő tanárokkal. Pénteken 16.00–16.45-ig Sikó Dezső várja a fizika iránt érdeklődő középiskolásokat.

Jövő hétfőn 16.00–16.45-ig Szűcs László és Balogh Gábor csillagászati szakemberek várják a csillagászat iránt érdeklődő középiskolásokat. Kedden 15.00–15.45-ig robotikát tart Tóth Viktor. Szerdán 14–14.45-ig pedig Lendvai Mária környezetismeret–biológia órája látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában