Kevesebb hívő lehet a húsvéti szentmiséken

A veszélyeztetetteknek a városi plébánia online felületeit ajánlják: a nagyobb eseményeket élőben közvetítik, de utólag is visszanézhetőek lesznek.

Gábor János

A húsvéti szentmiséken csak távolságtartással lehet részt venni

Forrás: MW

A megszokottól valamelyest eltérő formában tartja meg ünnepi liturgiáit a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye – tudtuk meg a kalocsai plébániától. A koronavírus-járvány miatt hozott, indokolt óvintézkedések okán egyszerre kevesebb ember lehet jelen a templomokban, de azok sem maradnak le az istentiszteletekről, akik nem férnek be, vagy tartanak a megfertőződéstől. Az érsekség a közösségi médiában és a legnagyobb videószolgáltató oldalon is élőben közvetíti a miséket.

– A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia utasításainak, illetve saját rendelkezéseinek megfelelően fogja a nagyheti szent három napot és a húsvét ünnepét megülni – mutatott rá hírportálunk kérdésére Fülöp Ernő kanonok, a Kalocsa-Belvárosi Plébánia irodaigazgatója.

– Nagycsütörtök délelőttjén a hagyományos olajszentelési mise kis változással kerül megrendezésre: nem jönnek be a központba az egyházmegye papjai, nyilván a találkozások, kontaktusok elkerülése végett.

Kizárólag a város papjai fognak részt venni a szentélyben tartott liturgián, a híveket pedig a járványügyi szabályok szerint távolságtartással, maszkviseléssel, kézfertőtlenítő szerek használatával várjuk

– jelentette be, hozzátéve: ugyanilyen feltételekkel tartható meg aznap este az utolsó vacsora emlék­miséje is.

Az atya elárulta: szintén óvintézkedések mellett zajlanak majd az ünnepi hétvége további rendezvényei, így a nagypénteken délután háromkor, a főszékesegyházban kezdődő érseki keresztút, valamint az este hat órai istentisztelet is. Ugyancsak a főpásztor vezeti majd nagyszombaton 18 órakor a húsvéti vigília feltámadási szentmisét, míg vasárnap már a szokásos rend szerint celebrálnak: 8:30-kor diák­mise, 10-kor ünnepi érseki istentisztelet, 18 órakor pedig népénekes szentmise lesz. Azok a hívek, akik a Szent István-­templomban szeretnének részt venni a húsvéti szer­tartásokon, 7:30-tól és 17:00-tól tudják megtenni.

Mindkét helyszínen ugyanez a menetrend fog majd megismétlődni nagyhétfőn – szögezte le Fülöp Ernő, kihangsúlyozva, hogy nem véletlenül hagyta ki a felsorolásból az Asztrik téri Zárdatemplomot, ahol vasárnap és hétfőn ezúttal nem tartanak majd ünnepi szertartásokat.

A húsvéti szentmiséken csak távolságtartással lehet részt venni
Fotó: MW

– A főpásztor természetesen mindazon híveknek felmentést ad a szentmisék látogatási kötelezettsége alól, akik a vírus által veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, vagy félnek a betegségtől – húzta alá a kanonok.

– Ők a Kalocsa Belvárosi Plébánia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, élő közvetítésben kapcsolódhatnak be a szertartásokba, vagy nézhetik vissza őket később. Nagyon kérjük a testvéreket, hogy a járványügyi szabályokat pontosan tartsák be, hiszen ez a feltétele annak, hogy nyilvános módon tudjuk megtartani ezeket a szép liturgiákat – érvelt, példaként felhozva: az országban több, nagyvárosokat tömörítő egyházmegye is van, amely zárt körű ünneplésre kényszerül. Erre szerencsére itt nem kerül sor, de mindenképpen szükséges a fokozott elővigyázatosság – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában