hulladék

2021.03.11. 08:35

Gondot jelentett a külterületi szemétlerakás Nyárlőrincen

A kihelyezett konténerek hamar megteltek, de utána ismeretlen személyek mellé rakták ki a számukra felesleges hulladékot. A tárolóedények mellett mindenféle hulladékot lehetett találni.

Pénzváltó István

Fotó: Szentirmay Tamás

Az elmúlt időszakban nagy problémát okozott az önkormányzat számára a külterületi szemét.

– Ez az állapot tarthatatlan volt – mondta Pénzváltó István polgármester. – Azon a helyen ugyanis a vécécsészétől a heverőig szinte minden volt, ami elképzelhető. Szóba került több megoldás is a problémával kapcsolatban, közülük az egyik az lett volna, hogy bekerítjük a lerakóhelyet, és csak bizonyos időben tartjuk nyitva. Ezt azonban elvetettük, mert korábbi tapasztalatból kiderült, hogy a nyitvatartáson kívül is leraknák a szemetet, a kerítésen kívül. Éppen ezért ezt nem tartottuk jó megoldásnak, ezért úgy döntöttünk, hogy áttérünk a házak előtti hulladéklerakásra. Tehát a külterületen élők zsákba kihelyezik a meghatározott mennyiségű szemetet a tanyájuk elé, amit az önkormányzat adott időpontban elszállít. Így talán kontrollálható, hogy ki mennyit és mit rakott ki. Az önkormányzat hulladékkezelési szerződést kötött a kecskeméti hulladéklerakóval, ahova beszállítjuk a szemetet. Ennek a költségét az önkormányzat állja, mint ahogyan eddig is.

Az önkormányzatnak és a lakosságnak közös érdeke, hogy megszüntesse az illegális szemétlerakást, illetve az, hogy az összegyűjtött szemetet megfelelően kezeljék.

Ezért március 1-től a külterületen található hulladékgyűjtő szigeteket felszámolta, és helyette a tanyákról szállítja el a kihelyezett kommunális hulladékot. Minden külterületi ingatlantulajdonos kommunális hulladékot kéthetente egy darab 130 literes zsákban, szelektív hulladékot (műanyag, papír és fém csomagolási hulladékot) havonta egy darab 110 literes zsákban helyezhet ki az ingatlana elé. Veszélyes hulladék (használt elemek, akkumulátorok, festék, oldószer, gumi) kihelyezése nem lehetséges. Az önkormányzat térítésmentesen biztosítja a zsákokat a külterületi lakosok részére. Évente egy alkalommal pedig lomtalanításra is lehetőség nyílik.

– A környezetvédelem és a település tisztaságának megőrzése érdekében a jövőben fokozottan ellenőrizzük majd a külterületet, főként a felszámolt gyűjtőpontok környékét. A tervezett szállítási napokról külön tájékoztatást adunk a külterületen élőknek – tette hozzá Pénzváltó István.

Pénzváltó István
Fotó: Szentirmay Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában