szoborcsoport

2021.03.19. 20:50

Emlékművet építenek Hajóson

Az első sváb családok érkezésének kerek évfordulójára időzítik a nemzetiség talán legnagyobb tragédiájának emléket állító szoborcsoport avatását.

Gábor János

A Köztársaság téri szökőkút mellett állítják fel az emlékművet

Forrás: Munkatársunktól

A projektre nem sajnálják a pénzt, igaz súlyos milliókat kell még szerezni hozzá pályázatból és közadakozásból. Az új kegyhelyet a város központjába tervezik, 2021 végére, vagy a jövő elejére készülhet el.

– 2022-ben ünnepeljük a 300 éves évfordulóját annak, amikor elődeink Hajósra érkeztek: az első sváb családok igazolt betelepülése 1722-ben történt. A közelgő emlékévet már az idei esztendőben elkezdjük előkészíteni, és a svábok történetéhez, múltjához, megélt viszontagságaihoz hozzátartoznak olyan szomorú események is, mint a 20. század közepén zajlott kitelepítés – magyarázta kérdésünkre Estók Mihályné Szalczer Erzsébet város­vezető.

A polgármester kifejtette: mivel a német ajkú nemzetiségek világháborút követő kitelepítési hullámát nagyon is megsínylette Hajós (egyes források szerint kb. felére csökkent a kb. 5,5 ezer lelkes település lakossága), „a helyiek közül sokan fájlalják”, hogy nincs egy méltó kegyhely az erőszakkal kitoloncoltak emlékére. Most azon dolgoznak, hogy igazán monumentális alkotással tisztelegjenek az elődök előtt, hiszen a mai generációkban is élénken élnek a történelmi tragédia eseményei, amelyekre „kötelességünk emlékezni”, jegyezte meg.

– Húszmillió forintot meghaladó költségvetéssel készül az emlékmű, amit Bánvölgyi László szobrászművész tervei alapján fogunk megvalósítani. Persze az anyagi forrását is meg kell teremteni, ezért már az év elején pályázatot nyújtottunk be rá, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz

– idézte fel Estókné.

– Az idei évben ez az emlékmű az egyik legfontosabb célunk. 13 millió forintra lehetett pályázni, nagyon-nagyon remélem, hogy meg is nyerjük, de nem titkolom, hogy a létrehozásához közadakozásra is számítunk – fűzte hozzá.

Az emlékmű már nem csak tervrajzon, hanem egy véglegesített formájú maketten is létezik. Ha sikerül összeszedni rá a pénzt, akkor a város központjában, az 5312-es főút mellett húzódó Köztársaság téren (képünkön), a szökőkút mellett alakítják ki. A koncepció az, hogy egy hatszor nyolcméteres alapterületű talapzaton álló márványtömb-együttesen mutatnak be különböző jeleneteket a kényszer-kitelepítés áldozatává vált személyekről, családokról. Az emlékművet ez év végén, legkésőbb a jövő év elején szeretnék átadni, a novembertől januárig tartó időszakban, mert ekkorra esnek a kitelepítéssel kapcsolatos emléknapok.

A Köztársaság téri szökőkút mellett állítják fel az emlékművet
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában