tervek

2021.03.25. 07:00

Együttműködik Csólyospálos önkormányzata és az egyház

Tervezik, hogy megújítják Csólyospálos központját.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

A faluközpont megújításában működhet együtt a katolikus egyházközség és a település önkormányzata. A községháza előtti tér és a mellette lévő templomkert egybenyitásával egységes arculatú közösségi terület jöhetne létre. A templom körül egy keresztutat létesítenének, melynek stációi­ra a helyi közösségektől remélnek támogatást, hiszen azok korábban bizonyították: egy-egy nemes célért képesek az összefogásra.

– Az önkormányzatot és az egyházközséget már régóta foglalkoztatja, hogy az önkormányzati hivatal előtti teret a templomkerttel együtt, mint „faluközpont” megújítását egységben lehetne és kellene kezelni. Terveink szerint összenyitnánk a két teret, melynek révén egységes parkot lehetne kialakítani, ízléses buszváróval, kerékpártárolóval, virágoskerttel, fásítással – közölte Gál József plébános, aki arról is beszámolt, hogy egy kálváriát is felállítanának a Jézus Szíve-templomnál. A stációk elkészítésére helyi alkotók: Barka Melinda és Lendvai József kapnak felkérést. A költségeket stációnként 200 ezer forintra becsülik, és szeretnék, ha a tizennégy állomás mindegyike más-más helyi közösség anyagi támogatásával valósulna meg.

– Lehetőségeink szerint segíteni szeretnénk ezt a törekvést, hiszen a megvalósítása közérdek. Az önkormányzat képviselő-testülete még nem tárgyalt erről, mert a veszélyhelyzet miatt ülést sem lehet tartani. A katolikus egyházzal jó a kapcsolatunk, és tavaly az önkormányzat 2,4 millió forinttal támogatta a paplak tetőcseréjét is – mondta el Á. Fúrús János polgármester.

A község életében meghatározó az 1939-ben felépült templom és a községháza előtti tér
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában