galériával / videóval

2021.03.06. 15:30

Egymást követik a faültetések Kecskeméten

Gyümölcsfákkal és galagonyával, ribizlivel teli erdőkertet szeretne létrehozni Kecskemét-Alsószéktón, a Kórhánközi és a Párkány utcák között a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület, mely márciusban jópár közösségi faültetést szervez még.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A 10 millió Fa Kecskemét Egyesület közel harminc önkéntese jött össze szombat délelőtt Kecskemét-Alsószéktón, és kezdett neki a kimérés után az ültetőgödrök ásásának. Nem volt könnyű dolguk, a talaj igen kötött, tömör és sok követ rejt a Kórhánközi utca és a Párkány utca közötti sávban, de azért szép lassan haladtak.

Farkas Barta Katától, az egyesület vezetőjétől megtudtuk: a Barna és Fia Csodakertész faiskola tulajdonosa, Rosznáky-Barna Péter háromszáz gyümölcsfát ajánlott fel részükre, ebből ötven gazdagíthatja majd a Győri András főkertész által kijelölt alsószéktói területet. Alma, birs, kajszi, körte, meggy, cseresznye és szilva csemetéket ültettek ki szombaton, melléjük pedig egy sor cserjét, ribizlit és galagonyát (és később még jöhetnek gyógynövények is). Ezek képezhetik majd az alapját egy erdőkertnek, amellyel a zöldítés mellett a város gyümölcs termesztő hagyományainak megőrzéséért is tenni kíván az egyesület. Farkas Barta Kata azt is elmondta: a sok különböző fa-és cserjefajta egymás mellé ültetése, ezzel a nagyobb biodiverzitás megteremtése ellenállóbbá tesz egy ültetvényt a betegségekkel, kártevőkkel szemben, mintha monokultúrás lenne, azaz csak kizárólag egy növényfajta alkotná, ezért is így tervezték meg az új erdőkerteket. A többes szám indokolt, hiszen közel tucatnyi helyszínt javasoltak még az önkormányzati képviselők.

A kecskeméti „tízmilliófásoknak” egyébként igencsak sűrű lett a márciusuk, egymást követik a közösségi ültetések. Előzetes elképzeléseik szerint tavasszal 4600 erdészeti csemete kerülne a földbe, főleg kocsányos tölgyek, mezei szilek, páfrányfenyők, hegyi juharok, bibircses nyírek. Múlt hétvégén 333-at ültettek el a Külső-Szegedi úton, ahol egy kísérleti véderdőt szeretnének létrehozni. A módszerük nem a szokványos, hiszen előzetesen nem szántják fel a területet: a lehető legkisebb talajbolygatással dolgoznak, így kívánván megelőzni a gyomok elterjedését és a kelleténél több szén-dioxid levegőbe jutását. Emellett gondoskodnak a szerves anyag utánpótlásról és a betemetett gödrök mulccsal való takarásáról is, hogy a fák körül a talaj jobban meg tudja tartani a vizet.

Pénteken 90 kertészeti fát és 50 erdészeti csemetét ültettek el a Lánchíd utcai óvoda mögötti Rüsselsheim játszótéren, az NHOOD Services Hungary Kft. felajánlásának köszönhetően és a cég munkatársainak segítségével. Farkas Barta Kata külön kiemelte, hogy segítettek a munkában a széchenyivárosi Cédruskör idős tagjai is.

– Boldogok vagyunk, amikor az előttünk járó generáció felelősségteljesen vesz részt a jövő teremtésben! – mondta. Mikor pedig már a nap végére elfáradtak-elfogytak az önkéntesek, az arra járó tinédzserek és gyerekek ragadtak ásót és lapátot.

Az egyesület az elkövetkező két hétben tervez még ültetést a Kodály Iskola mögött, a Temes téren, a nagybani piacon, a Petőfivárosban, a Sás és Moha utcák találkozásánál. Önkéntesnek bárki jelentkezhet, szívesen és nagy örömmel várják az [email protected] email címen. A faültetésen való részvétel beleszámít a középiskolásoknak a kötelező 50 órás közösségi szolgálatba, erről igazolást is kiállít az egyesület. A csemeték bőven rendelkezésre állnak, lehet igényelni kocsányos tölgyet, hegyi juhart, mezei szilt és páfrányfenyőt (ginkgo biloba) a [email protected] címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában