projekt

2021.03.24. 15:18

Befejezték az izsáki szennyvíztisztító bővítését

Szerdán tartották a Közép- és Kelet-Magyarországi szennyvízelvezetési és – kezelési fejlesztés 5. (KKMO 5) című projekt online záró rendezvényét.

Horváth Péter

A projekt keretében több mint 600 millió forintból újították fel és bővítették az izsáki regionális szennyvíztisztító telepet. A régióból Orgovány és Ágasegyháza a konzorcium tagjai és Izsák a régió gesztor települése.

A beruházás keretében az Orgoványról és Ágasegyházáról Izsákra futó 15, illetve nyolc kilométeres szennyvízcső-rendszer is megújult.

Sokáig problémát jelentett, hogy a két településről berothadtan érkezett meg a szennyvíz, amitől túlterheltté vált a rendszer. Az elvégzett hálózati munka nyomán már vegyszeradagolással elkerülhető a szennyvíz berothadhása, így a szennyvíztisztító rendszer túlterhelése. A vezetékekben cserélték a villanymotorokat és a kitápláló szivattyúkat is.

A Veolia Hungary mélyépítéssel foglalkozó leányvállalata, a Sade Magyarország Mélyépítő Kft. végezte a kiviteli terveket és valósította meg a beruházást. Pálhidy György projektvezető elmondta, hogy a kivitelezés 2017-ben kezdődött és három szakaszban újították fel a szennyvíztisztítót és az érkező csőrendszert. A sikeres próbaüzem tavaly május 5-én indult és novemberig tartott.

Laki Zoltán, Bácsvíz Zrt. Izsáki Csatornázási Üzem üzemvezetője elmondta, hogy nehézségeket is tartogatott a kivitelezés időszaka, de elégedettek az eredménnyel, a kémiai oxigénigény (KOI) mutatója jó, tiszták a mintáik.

Hozzátette, hogy továbbra is küzdenek a lakossági oldalról érkező sok ronggyal és az ipari szennyvíz minősége is befolyásolja a mérőszámot.

A konzorcium további tagjai Kenderes, Jászfényszaru, Pusztamonostor és Tápiószőlős. Régiójukban is az izsákihoz hasonló beruházás valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában