Az oltási pontokon is segítenek a Bács-Kiskun megyei polgárőrök

A tömeges oltások megkezdése óta polgárőrök teljesí­tenek szolgálatot kórházi oltá­si pontokon, segítve az oltásra érkezőket és a betegeket. A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség tagegyesületeinek életében, alapfeladataik ellátása mellett, a járvány kirobbanása óta hangsúlyos szerepet kap a karitatív tevékenység.

Horváth Péter

Fotó: Pozsgai Ákos

A rendkívüli idők rendkívüli szolgálatra hívják megyénk polgárőreit – így summázta a polgárőrség a történelmi helyzet kihívásaira adott válaszát dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese.

– A járvány első, második és harmadik hullámával soha nem tapasztalt helyzettel néztünk szembe, ami átrendezte a polgárőrök szolgálatteljesítését. Mindennapi feladataink, a közterületi és határvédelmi szolgálat mellett előtérbe került a karitatív tevékenység. Dr. Túrós András, a polgárőrség országos elnökének szavaival élve a járvány hullámai alatt polgárőr szociális ellátó hálózat alakult ki: elsőként nyújtottunk segítséget az önkormányzatoknak és az embereknek. Segítettük és továbbra is segítjük az idősek, a rászorulók szociális ellátását, polgárőreink bevásárolnak, a gyógyszerek kiváltásában és a betegszállításban szintén segédkeznek. Megyeszerte több ezer adag ételt szállítanak ki a polgárőrök a rászorulók és a veszélyeztetettek számára. Nagyon sok helyen segítenek a ház körüli munkákban, például a tüzelő előkészítésében, behordásában – mondta el a baon.hu-nak Fekecs Dénes.

A második hullámtól már a járványügyi szabályok betartatásában is közreműködnek a megye polgárőrei, segítséget nyújtanak a kijárási

tilalom betartásának ellenőrzésében, a maszkhasználatot és a zárvatartást úgyszintén figyelik.

– Megjelentek a településeken azok, akik kihasználják a társadalom félelmét, a szélhámosok és a csalók hasznot húznak a védtelen emberek helyzetéből. Az áldozattá válás elkerülését elősegítve a polgárőrök biztonsági látogatásokat tesznek az idős és kiszolgáltatott lakosságnál, felhívják a figyelmet a csalók jelentette veszélyre. A második hullámban már erre a célra készített plakátokon és szórólapokon tájékoztattuk a veszélyeztetett csoportot – hívta fel a figyelmet az elnök a házalók jelentette veszélyre.

A megyei polgárőrvezető rávilágított, hogy megyénk polgárőrei saját egészségüket sem kímélve új feladatra is vállalkoztak: az oltások elindulásával az oltási pontokon teljesítenek rendszeresen szolgálatot. A szolgálatokat a kórházi vezetők kérésére, a kórházparancsnokok irányításával látják el. A megyei szövetség és a járások koordinátorai irányítják a megfelelő helyszínre a szövetség részt vevő tagegyesületeit. A polgárőrök feladataikat az ott szolgáló katonákkal, az egészségügyi személyzettel és a biztonsági szolgálat tagjaival együttműködve végzik: segítik, kísérik és irányítják az oltásra várakozókat.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznál is gyakran segédkeznek a polgárőrök
Fotó: Pozsgai Ákos

A szövetség elnöke rámutatott, hogy számos egyesület polgárőrei szolgálnak már a megye különböző oltási pontjain és mind többen jelentkeznek a feladatra. Jelenleg nagy számban látnak el szolgálatot polgárőrök a Bajai Szent Rókus Kórház és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház területén.

– Igyekszünk mindenhova eljutni, ahol igényt tartanak a speciális segítségnyújtásra

– mondta Fekecs Dénes.

– Példaértékű a polgárőreink hozzáállása a járvány kezeléséhez. Bátorságukkal, a potenciálisan halálos betegséggel dacolva, a társadalmat, az emberek biztonságát és egészségét szolgálják. Bízunk abban, hogy közreműködésükkel hamarabb legyőzhető a járvány, és a polgárőrök is hozzájárulnak ahhoz, hogy ismét a régi életünket élhessük – méltatta a megyebeli polgárőrök helytállását Fekecs Dénes.

Az elnök a jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy a polgárőrség szakmai feladatait a rendészeti szervek leterheltségét figyelembe véve tervezték, melynek során 2021-ben is prioritást biztosítanak a közterületi és külterületi járőrszolgálatnak. Az ideit a közlekedésbiztonság évének nyilvánították, ezért különösen a járvány leküzdését követően fokozott erővel működnek közre a rendőrség közúti ellenőrzéseiben, melynek során a gyalogos- és kerékpáros balesetek megelőzése kap kiemelt hangsúlyt. Ezenkívül a polgárőrség bekapcsolódik a kormány által meghirdetett Tisztítsuk meg az országot! projektbe.

Közel egymillió óra szolgálatot láttak el

A jelenlegi helyzet kevés időt hagy a számvetésre, de egyértelmű, hogy a tavalyi a polgárőrség történetének legnehezebb éve volt a berobbanó világjárvánnyal. A karitatív munka mellett hangsúlyos volt a megyei polgárőrség közterületi szolgálata és a határvédelemben való közreműködése. Mára 116 regisztrált egyesület a szövetség tagja, ahol 4527 polgárőr látja el a szolgálatot. Évről évre emelkedik a polgárőrök szolgálati óraszáma. Tavaly kiemelkedően sok, összesen több mint 937 ezer órában láttak el szolgálatot Bács-Kiskunban, ez fejenként 207 szolgálati órát jelent. Emelkedett a jelzésadás és a kiemelt intézkedések száma, ami azért figyelemre méltó, mert a jelentős karitatív tevékenység mellett is növekedni tudott ez a szám. Tavaly három tagegyesület kapott személygépkocsit, tíz pedig robogót a rendőrség támogatásával, ami által eredményesebb lehet a szolgálatellátásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában