A védőoltás felvételére biztatja a romákat a halasi alpolgármester

A koronavírus elleni védőoltás felvételének fontosságára hívja fel elsősorban a cigányok, a roma nemzetiségi önkormányzatok és roma civil szervezetek figyelmét Szűcs Csaba kiskunhalasi alpolgármester, aki szerint továbbra is elenyésző számban regisztráltak a védőoltásra a cigány lakosság köréből.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat az elsők között nyitott regisztrációs pontot a halasi cigány közösségi házban, ahova szükség esetén személyesen, de elsősorban telefonon várják azoknak a jelentkezését, akiknek valamilyen ok miatt eddig még nem sikerült regisztrálnia a védőoltásra. A regisztrációs ponton azon túl, hogy segítenek a védőoltásra való jelentkezésben, email címet is létrehoznak a jelentkezőknek, hogy közvetlen módon hozzájussanak a szükséges információkhoz. Akiknek nincs digitális elérhetősége, azoknak az érkezett információkat telefonon, vagy írásban továbbítják a közösségi ház munkatársai.

Azt tapasztalják, hogy a roma lakosság körében nagyon elenyésző azoknak a száma, akik regisztrálnak a védőoltásra. Ezért elsősorban hozzájuk szólt Szűcs Csaba abban a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">figyelemfelhívó videóban, amit szombat délelőtt tett közzé a közösségi oldalán.

A roma ügyekért is felelős alpolgármester szerint ma már nincs olyan cigány család Kiskunhalason és a környező településeken, de talán az egész országban, akiket közvetlen, vagy közvetett módon ne érintene a koronavírus-fertőzés.

– Sok roma testvérünket veszítettük el, azért, mert nem vettük komolyan a vírus terjedését. Nem az oltástól kell félnetek, hanem a vírustól. Ez az egyetlen lehetősége annak, hogy véget érjen ez a rémálom, ezért arra kérlek benneteket, hogy regisztráljatok minél többen

– hangoztatta a politikus, aki a közelmúltban maga is átesett a fertőzésen.

A Kiskunhalasi Mobil Járványkórházba is bekerült, ahol segíteni kellett a légzését, ma már kigyógyult a koronavírusból, de az egészségét továbbra sem nyerte vissza teljes egészében. Kuris István László, Kiskunhalas másik alpolgármestere is heteket töltött a Mobil Járványkórházban koronavírus-fertőzéssel, ő a napokban hagyhatta el a kórházat, otthonában lábadozik.

Szűcs Csaba arra kéri az országban működő összes cigány nemzetiségi önkormányzatot és roma civil szervezetet, hogy keressék fel a roma lakosságot a településeiken és győzzék meg őket a védőoltás fontosságáról, nyújtsanak nekik segítséget a regisztrációban, hiszen sok roma család ezt nem tudja megtenni.

– Az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók nap mint nap azért küzdenek, hogy minél több embertársunkat megmentsék, mi úgy tudunk nekik ebben segíteni, ha regisztrálunk, felvesszük az oltást, és betartjuk azokat a közegészségügyi szabályokat, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy minél gyorsabban véget érjen ez a rémálom – fogalmazott felhívásában Szűcs Csaba kiskunhalasi alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában