BÁCS-KISKUN

2021.02.19. 11:35

Személyes foglalkozásokkal segítik az érettségire készülőket

A lassan másfél éve digitális rendben tanuló végzősöket segítik, heti két elméleti és egy gyakorlati órában. Szükséges a tanár és a diák személyes találkozása.

Gábor János

2020.05.05. Nagykanizsa Kéezfertőtlenítés és szájmaszk felvételévele, kezdődöt a 2020 évi érettségi, a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Forrás: MW

Fotó: Illusztráció

Bár a járványhelyzet miatt még mindig él a digitális munkarend a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai intézményében, a Dózsa György Technikum és Kollégiumban, illetve a Kossuth Zsuzsanna Technikumban is beindultak a személyes órák, legalábbis a végzősök számára – jelentette be előbbi intézmény előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján Virág Tibor.

A Bajai Szakképzési Centrum kancellárja emlékeztetett: a tanév kezdetén emelkedésnek indult az országban a koronavírusos esetek száma, így már akkor felkészültek rá, hogy előbb-utóbb nem tudják megtartani a személyes órákat.

A digitális munkarendre novemberben kellett átállni, és azóta is ilyen formában zajlik az oktatás, leszámítva a gyakorlati órákat, ahol értelemszerűen betartják a maszkviselés és távolságtartás szabályait. Nem is történt olyan esetszám-növekedés az iskolában, ami indokolta volna, hogy ettől a gyakorlattól eltérjenek.

– Amikor láttuk, hogy marad a digitális munkarend, az összes kollégámban felmerült, hogy miként fognak ezek a fiatalok vizsgázni

– utalt az érettségi előtt álló osztályokra Virág Tibor.

– Ezek a végzősök szeptembertől két hónapig jártak be, aztán megint nem, és ott tartunk, hogy az utóbbi másfél évben alig ültek iskolapadban, pedig kell a kontaktóra, kell a tanári magyarázat, egyszóval kell a közösség, és ettől meg voltak fosztva – fejtegette.

A kancellár elmondta: három héttel ezelőtt felkérte a kollégáit egy tantárgyfelosztás kidolgozására, legalább az elméleti vizsgatárgyakból. Javasolta, hogy ha kell, akkor csak a fél osztályt hívják be, szükség esetén akár túlórában, amit az utolsó forintig kifizet a centrum, ha már pluszerőfeszítést vár el. A vezető szerint a végzősöknek legalább heti két napot bent kellene tölteniük. Ezt azért tartja hasznosnak, mert így próbavizsgákat tarthatnak a pedagógusokkal, ami teljesen más interakciót eredményez, mint online kapcsolaton keresztül.

Virág Tibor elégedetten nyugtázta, hogy a szándéknak megfelelően két hete elindultak az érettségire felkészítő személyes foglalkozások. Most azon dolgoznak, hogy minden végzős a lehető legtöbbször be tudjon menni az intézményekbe, hozzásegítve őket a sikeres érettségi és szakmai vizsgákhoz.

– Az online oktatás egyáltalán nem hátráltat minket a felkészülésben, mert a tanárok pozitív hozzáállása nagyon előrevisz. A jelenléti órák plusz konzultációs lehetőséget adnak, a gyakorlati órák pedig szintén sok segítséget jelentenek – mondta a 12/A-s rendvédelmi tagozatos Mozga Szabolcs. – A mi osztályunk például 26 fős, ezt felosztják két csoportra és hétfőn-kedden kell bejárnunk, amikor a közismereti tárgyakat oktatják, illetve csütörtökön, amikor a gyakorlatot – magyarázta.

Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában