GALÉRIÁVAL

2021.02.25. 15:24

Süveg nélkül maradt a szalkszentmártoni református templom

Történelmi pillanatot éltek meg csütörtökön a szalkszentmártoniak. Lekerült a toronysüveg a több mint kétszáz éves református templomról.

Gulyás Sándor

Templomfelújítás Szalkszentmárton, Bács-Kiskun Megye, Petőfi Népe, Gulyás Sándor  2021/02/25

Fotó: Gulyás Sándor

A templomot 1775-ben, a korábbi sárfalú-tölgyfagerendás szerkezetű épület helyére, a Türelmi Rendelet előtt építhette meg a református közösség Mária Terézia engedélyével, ami önmagában is ritkaságnak számít. Ezt megelőzően készült el a torony, majd 1805-ben az oldalhajó.

– Templomunk régen megért a felújításra, a hetvenes évek óta ugyanis csak az állagmegóvási munkákra futotta. Az épület teljes körű rendbetételére az elmúlt évtizedekben is voltak kezdeményezések. A tervek 2016-ban elkészültek, de a megvalósításra ez idáig nem sikerült anyagi forrást találni. A változást a 2019-es év hozta meg, mikor is százhúsz, majd újabb kétszáztízmillió forint állami támogatáshoz jutott az egyházközségünk. A felújítási munkák első ütemében megújult a főhajó tetőzete, a külső vakolat, megvalósult a nyílászárók restaurálása. Idén kezdődött meg a templomtorony és a belső terek teljes körű felújítása – mondta el a baon.hu érdeklődésére Alföldy-Boruss Dániel református lelkész.

A kétszáz éves, tizenhat méter magas, horganyzott vaslemezből készült toronysisak fa tartószerkezete, illetve anyaga mára már olyannyira elkorhadt, megvetemedett, és korrodálódott, hogy cserére szorul.

– A leemelést követően a szakemberek darabjaira szedik a toronysisakot, majd újragyártják. A borítása ezúttal nem horganyzott vaslemezből, hanem rézből lesz. Az új toronysisak várhatóan a nyár végére helyére kerül. Addig elkészül a torony külső rekonstrukciója és az óra javítása is. A rendelkezésre álló keretből megújul templomunk egyedinek számító orgonája. A hangszer Komornyik Ferdinánd pesti mester munkája, ami 1862-ben készült el. A felújítás után az orgona alkalmas lesz templomi koncertek megtartására is – tette hozzá Alföldy-Boruss Dániel.

A szalkszentmártoni templom amellett, hogy szépül, egyedi is lesz a környéken. A tetőre felkerült új cserepek mindegyikét ugyanis a református egyház címere, a zászlóvivő bárány, a győztes Jézus jelképe díszíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában