bács-kiskun

2021.02.12. 17:18

Súlyos büntetés vár arra, aki engedély nélkül gyűjt agancsot

Már elkezdődött és a következő hetekben is tart még a gímszarvasbikák agancshullajtása, fontos, hogy engedély nélkül ne kezdjük el gyűjteni a fejdíszeiket.

Várkonyi Rozália

Bőgő gemenci gímszarvas bika

Fotó: Krizák István

Ahogy korábban már megírtuk, megkezdődött a gímszarvasok agancshullajtása. Ebben az időszakban sokan indulnak az erdőre, hogy megtalálják a leesett koronákat. Fontos, hogy ha a gyűjtőnek nincs írásbeli engedélye a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezettől, a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopást követ el, ha hazaviszi az agancsot, aki pedig felvásárolja azt, orgazdává válik. Emellett a vad zavarásáért vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsgyűjtőre, aki akár börtönnel is sújtható – olvasható a vadaszativedegylet.hu-n.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet oldaláról kiderül, hogy a hullatott agancs a pénzben kifejezett, vadgazdálkodási, illetve ennél is magasabb forgalmi értéke mellett fontos információval is bír a vadgazdálkodó számára az adott egyedre és az állományra vonatkozóan, a gyűjtés ezért is folytatható kizárólag a vadászatra jogosult engedélyével.

Aki engedéllyel rendelkezik, annak sem szabad keresés közben hangoskodással zavarni, megijeszteni az szarvasokat, hiszen ez az egyedek sérüléséhez vezet.

Az állatok menekülés közben a faágakhoz ütközve leverhetik az agancsukat, amely még nem is állt készen a leválásra, ha ilyenkor veszti el az agancsát a gímszarvas, az súlyos fájdalmat és halált is okozhat. Mindezen túl pedig a vadállomány zavarása miatt a télen nagyobb, akár több száz egyedből álló csapatok menekülés közben gyakran keresztezik a közutakat, amely akár balesethez is vezethet.

Hullatott agancs
Fotó: Németh Bálint / Hazai Vadfotós Egylet

Képeink illusztrációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában