kezdeményezés

2021.02.08. 06:58

Nyilvános illemhelyek létesítését sürgetik Kecskeméten

Egyetlen közhasználatú vécé van Kecskeméten, ami egy ekkora megyeszékhelyre nagyon kevés. A Porta Egyesület most elindított egy kezdeményezést, hogy javuljon a helyzet, és ha nem is egyszerre épülne meg sok új illemhely, de legalább évente egy.

Hraskó István

Nyilvános WC Kecskemét Főterén.

Fotó: Bús Csaba

Évek óta visszatérő probléma a nyilvános WC-k kérdése Kecskeméten, sok internetes fórumon olvastunk már panaszt, hogy miért csak egy működik a megyeszékhelyen (ez a főtéren van). Korábban sokan a Malom Központba tértek be, ha a szükség úgy kívánta. Kisebbfajta felháborodást keltett 2019 tavaszán, amikor a bevásárlóközpont úgy döntött, a jövőben 100 forintot kell fizetni az illemhely használatáért, ami addig ingyenes volt.

A Malmot üzemeltető cég vezetője a baon.hu-nak adott interjúban akkor leszögezte:

a mosdók alapvetően a vásárlóknak vannak fenntartva,

és szerettek volna nekik kulturált környezetet biztosítani. Az, hogy korábban nyilvános WC-ként üzemelt, több problémával járt együtt (elsősorban a hajléktalanok miatt), a díjfizetés viszont egyfajta szűrést jelent, és nem üzleti alapon vezették be.

Azóta mindenki megszokta ezt a változást, a probléma viszont továbbra sem oldódott meg: a főtéren kívül sehol nincs mindenki által használható utcai illemhely. Ezen szeretne változtatni Farkas P. József, a Porta Egyesület elnöke, a Karol Wojtyla Barátság Központ igazgatója. Az egyesületen belül megalakult az elég beszédes nevű, „A Hely” csoport, amely elkezdett az üggyel aktívan foglalkozni.

A főtéren van Kecskemét egyetlen közterületen lévő, nyilvános illemhelye

– A 120 ezres városunkban az egyetlen főtéri illemhely önmagában nyilvánvalóan képtelen kiszolgálni a belvárosban járók-kelők ilyen irányú igényeit, nem beszélve a külső városrészekben tartózkodókról, a környező településekről hozzánk érkezőkről, a nálunk megforduló turistákról. Az időskorúaknak, a mozgássérülteknek szintén fájó megtapasztalása a közvécék hiánya – mondta el hírportálunknak Farkas P. József, aki szerint ez közérdekű ügy, csak valamiért nincs, aki ezt felvállalja.

Úgy döntött, ő igen: csoportjuk decemberben felvette a kapcsolatot több város önkormányzatával, így például a bajaival, szekszárdival vagy a dunaújvárosival.

– E települések komfortosságának elválaszthatatlan részét képezi, hogy területükön megfelelő mennyiségű köztéri mosdó áll rendelkezésre a lakosság és az odalátogatók számára. Véleményem szerint Kecskemétnek is közéjük kellene tartoznia – ezt már Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek írta a Porta Egyesület vezetője, kérve a városvezetőt, álljon a mozgalmuk élére, támogassa a kezdeményezésüket, amely mögött jelentős civil segítség is állna.

Farkas P. József szerint már az is haladás lenne, ha innentől kezdve évente legalább egy új köztéri mosdó létesülne, és akkor egy évtized alatt Kecskemét nagyot lépne előre a „kis dolgok” terén.

Lehetséges helyszínként említette a Széchenyivárost, a Műkertvárost, de véleménye szerint még a belváros is elbírna pár illemhelyet, például a Széchenyi téren.

„A Hely” csoport annak is utánanézett, mennyibe kerülne egy-egy mosdó. Nos, a kapott árajánlatok szerint egy akadálymentesített, rozsdamentes acélból készülő, így vandálbiztos, automata működtetésű (bedobott pénzérmére nyíló) ajtajú WC már 12 millió forintért vásárolható, ehhez lehet akár választani fa- vagy kőmintás külső burkolatot, bankkártyás fizetési lehetőséget és pelenkázót is (nem mobil WC-ről van szó, azaz rá kell kötni a szennyvíz- és ivóvízhálózatra). Farkas P. József szerint nem lehet kérdés, hogy évente egy ekkora összeget fel tudna Kecskemét áldozni a cél érdekében.

Több városban jobb a helyzet

A nyilvános illemhelyekről az 1997. évi, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet ír. E szerint valamennyi építési övezetben – ha a helyi építési szabályzat, szabályozási terv másként nem rendelkezik – elhelyezhetők a nyilvános illemhelyek. A jogszabály arra viszont nem tér ki, hogy egy városban hány közvécének kell lennie, és arra sem, hogy ezeket hol kell elhelyezni, ki legyen az üzemeltetőjük, ingyenes vagy fizetős legyen-e az illemhely. Az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy önként, maguktól létesítenek-e közhasználatú WC-ket. Ahogy utánanéztük, más megyeszékhelyeken azért jobb a helyzet a kecskemétinél. A népesség tekintetében Kecskeméthez képest szinte feleakkora Veszp­rémben például 9, Szegeden pedig 5 köztéri illemhely működik. Ugyancsak 5 van Kaposvárott is, ott kettőt népszerű játszóterekre építettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában