veszély

2021.02.16. 17:30

Kis híján tragédia történt a kiskunhalasi Sóstó jegén

Hiába a számtalan figyelmeztetés, vannak, akik ennek ellenére rámerészkednek a vékonyabb jégre is. Vasárnap a kiskunhalasi Sóstón szakadt be a jég egy korcsolyázó alatt, szerencsére nem történt nagyobb baj, de könnyen tragédia is lehetett volna belőle.

Pozsgai Ákos

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően a tavak elkezdtek befagyni, a kisebb tavakon a part közelében már biztonsággal rá lehetett menni a jégre az elmúlt hét végén is. A halasi Sóstó a nyári időt idézte, olyan sokan látogattak ki vasárnap délután a ragyogó napsütésben a befagyott tóra, ahol nemcsak a gyerekek, de a házi kedvencek is élvezték a csúszós jeget.

A tó közepén azonban még hullámzott a víz, a déli órákban egy korcsolyázó alatt be is szakadt a jég. Mivel most is nagyon alacsony a víz szintje, így szerencsére csak derékig merült el a jeges vízben. A közelben korcsolyázók siettek a segítségére és húzták fel a jég tetejére. Úgy tudjuk, nem történt nagyobb baj, azonban könnyen tragédiával végződhetett volna az eset.

Fontos tudni, hogy az ember szervezete gyorsan kihűlhet, ha a jéghideg víz alá kerül, főként, ha nincs megfelelően felöltözve.

A legtöbben nem is merészkedtek beljebb, inkább csak a part közelében lévő 8–10 centiméter vastagságú jégen korcsolyáztak és csúszkáltak. A hazai, főként a nagyobb tavakon azonban még nem kellő vastagságú a jégréteg, ezért nem biztonságos rajtuk tartózkodni.

A rendőrség büntetést is kiszabhat azért, ha valaki tiltott helyen mégis a jégre megy.

A szabályok megszegése miatt 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki, vagy szabálysértési eljárás keretében a pénzbüntetés akár 150 ezer forintig is terjedhet – figyelmeztet a rendőrség.

Az előrejelzések szerint a következő napokban viszont lassan melegedni fog az idő, nem valószínű, hogy sportolásra is alkalmas jégréteg alakul ki a hazai tavakon, ezért senkinek sem ajánlott a jégre lépés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában