jótékonyság

2021.02.25. 07:00

Húsz éve támogatja a rászorulókat a bajai közalapítvány

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a Egészséges Baja Váro­sért Közalapítvány, amelynek célja, a hátrányos helyzetű emberek támogatása.

Rab Rita

A közalapítvány 2019-ben rendezte meg a Szívünk Napja programot, amleyek leginkább főként idősek, a helyi betegcsoportok képviselői vettek részt.

Forrás: baon.hu

Januárban ünnepelte alapításának huszadik évfordulóját az Egészséges Baja Váro­sért Közalapítvány, mely mára az egészségmegőrzés és a karitatív ellátások élharcosává vált. Programjait mindenkor az Egészséges Városok Szövetségének célkitűzéseivel összhangban alakította ki. Időközben, a prevenció mellett, hatékony tevékenységet végzett a hátrányos helyzetű emberek támogatásában is. Több mint tíz éve a novembertől februárig terjedő időszakban hetente egyszer – de esetenként kétszer is –

300 adag melegételt osztottak ki a rászorulók számára.

A két évtized legfontosabb programjaiból néhányat kiemelve: a nagy sikerű városi egészségnap tavasszal és ősszel, a Séta az életért program, a férfiak egészségvédelmét célzó szűrővizsgálatok megszervezése.

A közalapítványt irányító kuratórium fontos szempontnak tartotta valamennyi korosztály testi-lelki egészségvédelmét. Az iskolásoknak szervezett sportprogramok, túrasorozatok, családi sportrendezvények, az egészségvédelemről szóló általános iskolai vetélkedő megrendezését támogatta. Csatlakoztak a városi jeles rendezvényekhez, mint a víz világnapja, a Föld napja, autómentes nap.

A koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben a városvezetés új feladattal kívánja ellátni a közalapítványt. Információink szerint ennek hátterében az a kormányzati döntés áll, amelynek alapján 2021-től az adó felét a vállalkozásoknak nem kell befizetni az önkormányzat számlájára. Több vállalkozás kereste meg a városvezetést és a képviselőket, hogy az át nem utalt adóösszeggel támogatna városi célokat. Ennek a legpraktikusabb módja egy városi közalapítvány támogatása, és az Egészséges Baja Váro­sért Közalapítvány az egyetlen ilyen szervezet. Emiatt az alapító önkormányzat módosítja az alapítvány céljait, kiegészítve új fejlesztési feladatokkal.

A közalapítványt irányító kuratórium négyéves mandátuma február 28-án lejár.

Az új kuratórium várhatóan héttagúvá bővül, tagjairól a továbbiakban beszámolunk. A kuratórium korábbi titkárának, dr. Zöld Lászlóné Évának, a bajai KDNP elnökének Zsigó Róbert országgyűlési képviselő a napokban köszönte meg áldozatos munkáját. A titkár ugyanis önkormányzati képviselői tevékenysége mellett az Egészséges Baja Városért Közalapítvány élén önzetlen munkájával hosszú évtizedek óta nyújtott segítséget és támogatást sok száz embernek.

– A keresztény értékek megőrzésében régóta vállalt elkötelezettsége és közösségünk erősítéséért folytatott áldásos szolgálata példaértékű lehet mindannyiunk számára. Ezúton is köszönöm az elmúlt időszakban végzett áldozatos munkáját – mondotta a honatya.

A közalapítvány 2019-ben rendezte meg a Szívünk Napja programot, amelyre főként idősek és a helyi betegcsoportok képviselői érkeztek.
Fotó: baon.hu

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában