A Szputnyik vakcinával folytatódott az oltás Kecskeméten

Jelenleg is zajlik a regisztráltak oltása a kórházi oltópontokon.

Zs. D.

Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján, az Orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) oltanak.

Fotó: Bús Csaba

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint Eddig 445 535 fő kapott oltást, közülük 190 705 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg is zajlik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik (AstraZeneca-vakcinával). Zöld utat kapott a hatóságoktól a kínai Sinopharm-vakcina is, így jövő héten azzal is kezdődhet az oltás. Elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is – közölték.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az első kínai-vakcina szállítmány kedden megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina érkezett, amely 275 ezer ember oltását teszi majd lehetővé. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány február elején meg is érkezett, amelyet jelenleg a regisztrált 60 év felettiek oltására használnak a megyei kórházak oltópontjain.

Vasárnap a kecskeméti megyei kórházban is a Szputnyik-V vakcinával oltottak, ezt örökítette meg fotóriporterünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában