honvédelmi vetélkedő

2021.02.12. 13:55

A második fordulóba jutottak a kiskunhalasi kadétok

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség 1000 év katonái címmel kétfordulós, honvédelmi témájú szellemi csapatvetélkedőt hirdetett. A megméretés célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a múlt magyar katonahőseivel és a jelenkori Magyar Honvédséggel. A vetélkedő második fordulójába is bejutottak a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum rendészet-honvédelem-közszolgálat szakmacsoportjának kadéthallgatói is.

Pozsgai Ákos

Forrás: Petőfi Népe-archív

Fotó: Pozsgai Ákos

Méltán lehetünk büszkék azokra a haditettekre, a magyar hadtörténelem és történelem kitűnő eseményeire, amelyeket nemcsak itthon, hanem külföldi iskolákban is tanítanak. A verseny célja, hogy emlékeztessen arra: voltak és vannak hősök, magyar katonahősök Magyarországon – hangoztatta Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium (HM) humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az 1000 év katonái elnevezésű vetélkedőben részt vevő iskoláknak és diákoknak szóló videóüzenetében.

Az államtitkár kiemelte: a szaktárca a honvédelmi vetélkedővel méltóképpen szeretett volna emléket állítani a magyar hadtudomány megteremtőinek. A cél az volt, hogy a minisztérium új megközelítéssel, az iskolákat is motiváló kétfordulós honvédelmi csapatverseny formájában hozza közelebb a fiatalabb korosztály képviselőit a Magyar Honvédséghez azért, hogy megismerjék a magyar hadtörténelem győztes eseményeit, technikai eszközeit, és mindezt összevethessék a modern kor vívmányaival, az újonnan vásárolt felszerelésekkel, haditechnikai eszközökkel – tette hozzá.

A megméretésen részt vevő diákoknak négy online feladatot kellett teljesíteniük. Az első feladat a csapatot bemutató videó elkészítése, a második egy hadtörténelmi vagy honvédelmi tematikájú plakát, a harmadik egy Zrínyi Miklós-témájú központi feladatsor, az utolsó feladat pedig honvédelmi vagy hadtörténeti témában videó vagy hanganyag készítése volt.

A halasi kadétok videó­anyaga a városhoz köthető kadétképzés bemutatásáról szólt. Az elkészült plakáton pedig szintén a városhoz köthető szovjet csapatkivonást dolgozták fel. Felkészítő tanáraik Vezdán Csaba, Pásztor Anikó és Szabó Géza volt.

Országosan összesen 37 iskolából 52 csapat döntött úgy, hogy megméreti magát ezen a nem mindennapi versenyen. A diákok kreativitással és lelkesedéssel teljesítették hónapról hónapra a feladatokat, melyekhez nagyban hozzájárult a felkészítő tanárok szakmai támogatása is.

A kiskunhalasi kadétok most szellemi vetélkedőn mutatják meg tudásukat
Fotó: Petőfi Népe-archív

A tét nem kevés, a verseny összdíjazása 10 millió forint, amely a kisebb ajándékoktól a nem mindennapi élményeket nyújtó honvédelmi programokon át értékes nyereményekig terjed. Nemcsak a csapatok részesülnek díjazásban, hanem a diákokat felkészítő tanárok és az iskola is.

A vetélkedő hivatalosan is elérkezett a félidejéhez, Ruszin Romulusz ismertette a döntőbe jutott 10 csapat névsorát, köztük a kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum rendészet-honvédelem-közszolgálat csapat nevét. A második forduló pontos ideje függ a koronavírus-járványhelyzettől, de szeretnék, ha Zrínyi Miklós születésének évfordulóján, májusban megtörténhette. Ebben a döntőben kihívást jelent, hogy az elmúlt ezer év jelentősebb katonai korszakaival összefüggő ügyességi feladatok várnak a csapatokra, egy emlékezetes történelmi helyszínen, a komáromi erődrendszerben, a monostori erődben.

Képeink illusztrációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában