nehéz idők

2021.02.25. 11:30

A halasi csipkevarrók munkájának megtartása a legfőbb céljuk

A Halasi Csipke Közalapítvány a költségvetésük szempontjából kiemelkedőnek számító 2019-es év után, tavaly a koronavírus-járvány miatt már saját bevé­teli forrásainak közel negyedét kényszerült szigorú gazdálkodással, pályázatok átcsoportosításával pótolni. A bevételek kiesését több módon is próbálják fedezni, többek között ezekről is beszélgettünk Szécsiné Rédei Évával, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatójával.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

– A Halasi Csipke Közalapítvány 2019-ben mennyi pénzből gazdálkodhatott?

– Költségvetésünk bevételi oldala négy meghatározó forrásból tevődik össze. A saját bevételeink mellett Kiskunhalas Város Önkormányzatának támogatása, pályázati források, valamint egyéb önkormányzati, vállalkozói támogatások határozzák meg az adott év költségvetését. A 2019-es év mind a saját bevételek, mind a pályázati lehetőségekben kimagaslóan kedvező volt, három pályázati forrás is rendelkezésünkre állt. Így közel hatvannyolcmillió forintból gazdálkodhattunk, aminek egy része pályázati projektek megvalósulását biztosító, célirányos forrás volt.

– Tavaly a világjárvány miatt mekkora mértékű hiány jelentkezett a költségvetésükben?

– A 2020-as év érzékenyen érintette közalapítványunkat. Tavasszal több mint két hónapot voltunk zárva. No­vember 11-től napjainkig szintén nem fogadhatunk látogatókat. A Csipkeboltunk és a webáruházunk ugyan folyamatosan üzemelt, mégis, a saját bevételeink közel negyede elmaradt. Ezt a hiányt a tavalyi évben a pályázati források átcsoportosításával, szigorú gazdálkodással pótolni tudtuk.

– Az idei évben mekkora összegből gazdálkodhatnak?

– Ez nagymértékben függ a járványhelyzet alakulásától, a múzeumok nyitási lehetőségétől. A kiadásaink tervezését természetesen a bevételi lehetőségekhez kell igazítani. A Kiskunhalas által biztosított rendszeres támogatás, a rendkívüli helyzet okozta nehézségek miatt, az induló költségvetésben csökkent. A kiesés egy részét sikerül kompenzálni az Ágazati bértámogatási programban való részvétellel, ugyanis a múzeumok is bekerültek a veszélyeztetett ágazatok közé. Ennek keretében a zárva tartott hónapokra bértámogatást, valamint járulékkedvezményt kapunk állami forrásból.

– Ezenfelül miként próbálták, próbálják még fedezni a bevételkieséseket?

– A nehéz helyzetben a legfőbb célunk, hogy csipkevarró kollégát ne kelljen elbocsátani. Ennek érdekében a bevételek kiesését több úton is megpróbáljuk pótolni. Levélben keressük meg az önkormányzatokat, minisztériumok, külügyi szolgálatok vezetőit, egyházi elöljáróságokat, a helyi vállalkozókat és figyelmükbe ajánljuk a halasi csipkét, mint protokollt és különleges ajándéktárgyat, valamint kérjük a Halasi Csipke Közalapítvány, mint közhasznú szervezet támogatását. Ebben a kezdeményezésben volt élenjáró és példamutató Pirtó önkormányzata és polgármestere, aki támogatásként kétszázezer forintot biztosított számunkra, illetve jelentős csipkemegrendeléseket is kaptunk. Emellett minden pályázati lehetőséget kihasználunk, a napokban nyújtjuk be a 2021. évi Hungarikum-pályázatunkat. A helyzethez alkalmazkodva új terméket is elkezdtünk készíteni. A kollégák halasicsipke-logóval díszített maszkokat varrnak, mely országszerte nagy népszerűségre tett szert.

– Milyen könnyebbséget jelent a mostani helyzetükben, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2019. év végén soron kívüli harmincmillió forintos támogatást ítélt meg alapítványuknak?

– Jelenleg a halasi csipke, mint hungarikum rendszeres állami támogatásban nem részesül. Működési célú, évenkénti támogatást Kiskunhalas Város Önkormányzata biztosít. Az állam pályázati lehetőségekkel és megrendelésekkel támogatja az alapítványt, de a pályázatok rendszerint egy konkrét esemény, projekt megvalósítását biztosítják. Az Emmi-pályázatunk azonban ettől eltérő módon, 2019-től 2021-ig használható fel, működési kiadásokra is. Így nagymértékben támaszkodunk erre a forrásra, ami segít átvészelni a mostani nehéz helyzetet.

Halasicsipke-logóval díszített maszkok gyártásába kezdtek
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában