KALOCSA

2021.01.11. 17:06

Szűk körben emlékeztek a doni katasztrófára

Városvezetők hajtottak fejet a II. világháborús emlékműnél Kalocsán.

Gábor János

Forrás: Filvig Géza Facebook oldala

Lévén a járvány miatt tilos nyilvános rendezvényeket tartani, a magyar történelem talán legnagyobb hadi veszteségéről szóló emléknapon is csak szerény ünnepséget rendezhettek a városban, vasárnap. Az Eperföld városrészben, az 51-es főút, a Dózsa György utca és a Szent Imre utca övezte parkban álló II. világháborús emlékműnél az önkormányzat vezetői hajtottak fejet a hősök emléke előtt.

A II. magyar hadsereg fokozatos, 1943 januárjára pedig teljes összeomlására emlékezett az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola épülete előtti emlékműnél dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester és Kaló Krisztián kanonok, címzetes prépost. A máskor százak részvételével zajló koszorúzás és mécsesgyújtás persze a járvány miatt volt szűkkörű, és meg sem hirdették előre.

Az eseményről hivatalos " target="_blank">közösségi oldalán írva dr. Filvig emlékeztetett: a több mint 200 ezres haderőhöz tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül legkevesebb „130 ezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba”. Mint ismert: 1943. március 3-ig mindössze 2913 tiszt és 61 116 gyalogsági katona ért haza a keleti frontról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában