támogatás

2021.01.15. 06:55

Rendbe teszik a szegregátumokat és a környezetüket Halason

A városi szegregátumok és környezetük rendbehozatalát szolgálja az a program, amelyre a halasi önkormányzat korábban félmilliárd forintot nyert egy állami pályázaton. A projekt részeként szociális bérlakásokat újítanak fel, utakat hoznak rendbe, valamint illegális hulladéklerakókat számolnak fel.

Pozsgai Ákos

Már elkezdték a szükséges bontási munkálatokat a kiskunhalasi szegregátumok környékén

Fotó: Pozsgai Ákos

A város önkormányzata korábban félmilliárd forintot nyert egy állami pályázaton. A pénzből az egyik kiemelt beruházásként teljesen felújítják az Erzsébet királyné téri önkormányzati tulajdonban lévő társasházat, ahol korábban is szociális bérlakások voltak és a felújítás után is azok lesznek.

Az épület az elmúlt évek során jócskán leamortizálódott, sok esetben maguk a bérlők tették szinte lakhatásra alkalmatlanná a lakásokat. A társasház környezete is igencsak lepusztult képet mutatott, az épülethez tartozó melléképületek némelyike illegális szemétgyűjtővé vált, de sok esetben mutatkoztak a szándékos rongálás jelei is.

Az önkormányzat egy nyertes állami pályázaton félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a szegregált városrészek rendbehozatalára, amely több elemből áll. Az Erzsébet királyné téri épületből már korábban átköltöztették az itt lakókat más önkormányzati lakásokba, voltak, akik elköltöztek saját ingatlanba. A társasház jó ideje üresen állt, az önkormányzat jól láthatóan körbekerítette a romos épületet, később riasztókészülékkel is fel kellett szerelni, mert fosztogatók szerelték le és vitték el a még hasznosítható épületelemeket.

Az elmúlt napokban a városházán a felújítást végző kivitelező céggel aláírták a vállalkozási szerződést, majd

felvonultak a munkások és nekiláttak a szükséges bontási munkálatoknak.

Az épületet lényegében a falakig lecsupaszítják, a víz-, a fűtésrendszert, az áramhálózatot teljesen újra építik, az összes nyílászáró helyére új ablakokat és ajtókat építenek be, szigetelik a tetőszerkezetet, valamint a külső homlokzatot is.

Összesen ötvenöt új szociális bérlakást alakítanak ki a társasházban, a beköltöző új bérlők kapnak majd segítséget abban, hogy olyan állapotok ne álljanak újra elő, mint amilyenek korábban voltak. A tervek szerint nemcsak az épület újul meg teljesen, hanem a lakótömb környezete is, amely hosszú évek után ismét megfelelő képet fog mutatni a szomszédos lakóházak és sportcentrum mellett.

A város más pontjait is rendbe teszik

A program részeként a város más pontjain lévő további nyolc önkormányzati tulajdonú lakást is felújítanak, valamint több önkormányzati utat is rendbe hoznak. A pályázati forrásból jut pénz a szegregált városrészekben felhalmozott illegális hulladéklerakatok felszámolására is. Az elmúlt időszakban a Sáros és a Polgár utca mögötti területről nagy mennyiségű illegálisan lerakott, főként háztartási szeme­tet szállítottak el, a helyén több ingatlan bérlője kertet vagy tyúkudvart hozott létre. Később különböző közösségi tereket is kialakítanak majd ezeken a területeken, további kertek, játszótér vagy sportudvar épülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában