Kovács László

2021.01.25. 17:25

Online inasiskolában adja át tudását a kalocsai fazekasmester

Kovács László fazekas közösségi oldalakon megosztott kisfilmsorozatából tanfolyam lett. A rutinos mesterek mellett fiatalok jelentkezését is várja, a képzés a Fazekas Alkotóház zárt Facebook-csoportjában történik.

Gábor János

Kovács László szívesen várja a közös online munkára a fiatal, akár tizenéves inasokat is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Kovács László fazekasmester, Kalocsa díszpolgára a koronavírus-járvány miatt visszaeső idegenforgalom és a közösségi élet beszűkülése okán indította el tavaly nyáron azt a körülbelül 70 epizódosra duzzadt kisfilmsorozatot, ami végül online „inasoskolává” nőtte ki magát. A Népművészet Mestere címmel is kitüntetett alkotó számára nem új a tanítás, hiszen jó ideje tart táborokat kezdőknek, haladóknak és technikájukat fejleszteni akaró fazekasoknak. Az élet úgy hozta, hogy online folytatja az oktatómunkát, egyelőre – mint fogalmazott – kísérletként.

– Évtizedek óta népszerűsítem ezt a mesterséget, gyermek- és felnőtt-táborokkal, tavaly nyáron viszont egy teljesen új történet kezdődött. Készítettem a szakma technológiáiról különböző kisfilmeket, amelyeket elkezdtem feltenni a saját Facebook-oldalaimra, illetve megosztottam őket olyan csoportokban, amelyek szakmailag érdekeltek voltak – mondta Kovács László. – Szeptemberre már egészen sokat feltettem, és élénk volt irántuk az érdeklődés. Nagyon jók voltak a visszajelzések, egyre többen igényelték, hogy legyen egy külön oldal, ahol videókon keresztül tanulhatják meg a fogásokat. Egyébként nem csak szakmai körökben alakult ki érdeklődés, mivel nagyon sokan nézték meg a videókat – fűzte hozzá.

Az ország különböző pontjairól érkezett igényekre válaszul végül novemberben létrehozott egy zárt csoportot, amelybe kizárólag olyan mozgóképes tartalmakat töltött fel, amelyek szakmai szempontból érdekesek. Ezt a felületet végül továbbfejlesztette, és január eleje óta online inasképzést valósított meg rajta, immáron a Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület és a népi kultúra közösségteremtő műfajait felkaroló Csoóri Sándor Alap támogatásával.

Az „inasoskola” iránt elsősorban nem a fiatal generációk, hanem a 35–65 évesek kezdtek el érdeklődni

– árulta el Kovács. Hangsúlyozta hogy nagyon változatos a csapat hozzáállása, hiszen van, akinek szigorúan hobbi a fazekasság, míg mások frissen végzett szakiskolásként, vagy amatőrként csatlakoztak, a többiek pedig rutinos, több évtizede dolgozó mesterek, akik új technikákat remélnek az online képzéstől.

– Ez egy kreatív szakma, és ha van a fiatalok számára olyan elfoglaltság, ami kiváltaná az állandó képernyő előtt ülést, akkor ez kiválóan alkalmas rá – fogalmazott a fazekasmester, arra utalva, hogy szívesen várja a közös online munkára a fiatal, akár tizenéves inasokat is.

Kovács László szívesen várja a közös online munkára a fiatal, akár tizenéves inasokat is
Fotó: Gábor János

Várják a jelentkezőket

Aki úgy gondolja, hogy megismerkedne ezzel a rendkívül látványos mesterséggel, már 10–12 éves kortól jelentkezhet a szülei belegyezésével az [email protected]n, vagy a 70/430-5404-es számon, míg további információkat a „Pottery Studió/Fazekas Alkotóház” Facebook-oldalon talál. A pedagógusoknak és a 18 évnél fiatalabbaknak ingyenes, az ennél idősebbek jelképes összegű tanítás kapcsán Kovács László leszögezte: a jelentkezőknek a lelkesedés mellett egy szerény felszerelésre is szükségük lesz, így egyszerűbb eszközöket és korongot mindenképpen be kell szerezni, ha gyakorolni akarják a zárt csoportban bemutatott technikákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában