kiskunság / videóval

2021.01.07. 20:00

Mosolyra húzódik a szája az év kétéltűjének

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának közleményéből kiderült, hogy 2021-re hazánk egyik leggyakoribb békáját, a zöld varangyot választották az év kétéltűjének.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, folytatva a 2012-ben indult Év hüllője/Év kétéltűje programot, 2021-re hazánk egyik leggyakoribb békáját, a zöld varangyot választotta az év kétéltűjének.

Napjainkban is előfordul, hogy sokan ellenszenvvel viseltetnek a varangyok iránt, holott rossz hírnevükre a legkevésbé sem szolgáltak rá. Az év kétéltűje kampány egyik fő célja éppen ezeknek a félreértéseknek az eloszlatása, a faj társadalmi szintű megismertetése – derült ki a közleményből.

A varangyokról valójában nem nyálkásak, és egyáltalán nem veszélyes állatok. A vizet csak a szaporodási időszakban vagy nagy nyári melegben keresik fel, emiatt a bőrük a szárazföldi léthez idomult, ennek megfelelően más kétéltűekhez viszonyítva szárazabb tapintású. A zöld varangy tekintete kifejezetten barátságos, szája mosolyra görbül, szemei fémeszöld színűek.

Fotó: shutterstock.com

A mérsékelt égövben leginkább a nyílt területek lakója, a zárt, sötét erdőket általában elkerüli. Sikeresen alkalmazkodott a mesterséges környezethez, emiatt a lakott területeken sokszor jóval nagyobb egyedsűrűségben fordul elő, mint a természetben. Hazánknak talán már nincs olyan települése, ahol ne élne zöld varangy. Legtöbbször éjjel találkozhatunk ezzel az élőlénnyel, nappal inkább falak, járdák repedéseibe, rágcsálók üregeibe, kerti limlomok alá bújva pihen. Esős, párás időben vagy a fóliasátrak nyújtotta kedvező feltételek között a zöld varangy néha nappal is előmerészkedik. Tápláléka rovarokból áll, de ha lehetőse adódik szívesen fogyaszt pókokat, ászkarákokat és gilisztákat is.

A zöld varangyok leginkább áprilisban és májusban szaporodnak. Ekkor az év nagy részében szárazföldi életet élő állatok a sekély vizekhez vonulnak. A hímek a lótücsökhöz hasonlító, pirregő hívóhanggal próbálják felkelteni a nőstények figyelmét. A nagyobb példányok akár tízezernél is több petét rakhatnak le hosszú zsinórokba rendezve. Párzás után elhagyják a vizet. A vízben fejlődő lárvái főként elhalt vízinövényeket és algatáplálékot fogyasztanak. Az ebihalak átalakulása nyárra esik, a vizet elhagyó fiatalok egy-két centiméter hosszúak.

A zöld varangy Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Lakott területeken gyakran esik a gépjárművek áldozatául, esős éjszakákon tömegesen hullanak el közútjainkon. Sajnálatos módon tudatlan emberek általi szándékos pusztítása is előfordul. A klímaváltozás okozta aszályok, a települési zöldterületek eltűnése vagy a búvóhelyektől mentes „steril” kertek terjedése szintén előnytelen számukra.

Ha szívesen látna ön is néhány példányt az év kétéltűjéből a kertjében? Alakítson ki állatbarát kertet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában