KISSZÁLLÁS

2021.01.21. 07:00

Legórobotokkal tanulnak programozni az iskolások

Programozható robotokat tartalmazó legó­csomagokat és táblagépeket kapott a Kisszállási Sallai István Általános Iskola.

Mester-Horváth Nikolett

A tanulók élvezik, hogy legóelemekből építhetnek robotot

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Digitális kompetencia fejlesztése elnevezésű, kiemelt projektjét megvalósító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ juttatta el az eszközöket a kisszállási iskolába.

– Ezeket a legócsomagokat hátrányos helyzetű települések iskolái kaphatták meg, és ahhoz, hogy a tanórákon dolgozhassunk velük, részt kellett vennem egy online képzésen – tudtuk meg Grizák Ákos informatikatanártól.

A pedagógus kiemelte, nagyon hasznosnak tartja, hogy a Nemzeti Alaptantervet aktualizálták, és ennek megfelelően már ötödik osztálytól tanulják a gyerekek a programozás alapjait.

– Eddig szoftveresen programoztunk egy weboldal felületén, a gyerekek itt is nagyon ügyesen alkottak meg különböző elemeket, blokkokat. Megtanulták programozni például, hogy egy labirintusban a robot mennyit menjen előre, hátra, valamint ismétlési ciklusokat is meg tudtak adni – mondta.

A kisszállási iskolába december végén megérkezett háromféle legócsomagnak és tizenöt táblagépnek köszönhetően viszont már egy konkrét roboton sajátíthatják el a programozást a diákok, ami élvezetesebbé teszi számukra a tanulást.

– Csomagonként 8–10 féle robot építhető, amikhez Bluetooth-kapcsolattal tudunk kapcsolódni a táblagépeken keresztül. Nagyon élvezik a gyerekek, hogy legóelemekből különböző műveleti utasítások révén hogyan lehet összeszerelni egy robotot, majd utasításokat adni neki – részletezte a folyamatot Grizák Ákos.Az új eszközök kötetlenebb, játékos formái a tanulásnak, így a gyerekek észre sem veszik, hogy közben mennyi új tudással gazdagodnak.

– A tanulók meglepően ügyesen és önállóan programoznak, ami komoly matematikai logikát fejleszt. Erre pedig nem csupán a későbbiekben informatikai szakirányon továbbtanuló fiataloknak jelent nagy előnyt, hanem generációjuk minden tagjának hasznos tudás lesz, hisz az ő életükben még nagyobb mértékben lesznek majd jelen robotok – hangsúlyozta a pedagógus.

A tanulók élvezik, hogy legóelemekből építhetnek robotot
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában