Baksay

2021.01.18. 20:00

Dupla jubileumot ünnepel idén a kunszentmiklósi iskola

Kettős évfordulót ünnepel az idei tanévben a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola. Harminc éve indult el az intézmény nyolcosztályos tagozata, húsz éve jött létre az általános iskolájuk. Az októberre tervezett megemlékezés a koronavírus-járvány miatt elmaradt, helyette két tanulmány készült, melyeket az interneten tett közzé az iskola vezetése.

Gulyás Sándor

A református gimnázium és általános iskola igazgatója, Szolnoki Attila mutatja a két tanulmányt

Fotó: Gulyás Sándor

A kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola vezetése tavaly ősszel a hagyományos öregdiák-találkozó keretében szerette volna megünnepelni az intézmény „újkori” történelmének két meghatározó eseményét. A járványhelyzet azonban keresztülhúzta a számításokat, így született meg a két tanulmány.

– A nyolc évfolyamos tagozat el-, vagyis újraindítása különösen nagy jelentőséggel bír az intézmény, illetve a település számára. Főleg, hogy az országban harmadikként, vidéken pedig először kezdődött ilyen típusú képzés Kunszentmiklóson – fogalmazott Szolnoki Attila, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola igazgatója.

Az elmúlt harminc esztendőben nagyon sok tehetséges diák tett sikeres érettségi vizsgát az intézményben, lett belőlük

orvos, mérnök, bölcsész, pedagógus, gazdasági szakember, lelkész, hitoktató.

– A kerek évforduló eredményei büszkeséggel tölti el mindazokat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az új képzési forma beválthassa a hozzá fűzött reményeket. Összességében elmondható, hogy jó úton járunk. Diákjaink többsége kiváló képességű, szorgalmuk és tanuláshoz való hozzáállásuk példamutató – emelte ki Szolnoki Attila.

A gimnázium és az internátus 1992-ben került vissza a Kunszentmiklósi Református Egyházközség tulajdonába. Az internátusban lakó diá­kok száma a javuló közlekedési feltételek miatt annyira lecsökkent, hogy ezt az intézményrészt először fel kellett függeszteni, majd véglegesen bezárni. Ekkor fogalmazódott meg az általános iskolai képzés beindításának gondolata. Az első tíz év a szakmai alapozásról szólt, a második évtized a tanulási környezet tekintetében hozott nagy változást.

– Az új iskolaszárny építése 2016-ban kezdődött. A jelentős beruházás költségeinek egyharmadát a református egyházközség, kétharmadát pedig a magyar állam állta. Elmondható, hogy általános iskolánk ma már a város és a környék legkedveltebb, legnépszerűbb, szellemiségét tekintve a legkeresztyénibb normákat tükröző és követő intézménye. Diákjaink a területi és az országos tanulmányi versenyeken is kiváló eredményeket érnek el. Ennek elismeréseként 2016-ban elnyertük Az év legeredményesebb tehetséggondozó iskolája címet – tette hozzá az igazgató.

A református gimnázium és általános iskola igazgatója, Szolnoki Attila mutatja a két tanulmányt
Fotó: Gulyás Sándor

Évkönyv is készül

A kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola vezetése mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megemlékezzen az intézmény történetének jeles személyiségeiről, évfordulóiról, illetve dokumentálja azokat. Az idei kettős jubileumhoz kapcsolódóan készült el az iskola elmúlt tíz évét bemutató évkönyve, ami a tervek szerint februárban kerül nyomdába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában