GALÉRIÁVAL

2021.01.18. 13:40

A Duna Aszfalt segítségével vett lélegeztetőgépeket a kecskeméti kórház

Két darab magas tudású, intenzív osztályos lélegeztetőgép megvásárlásában támogatta a Duna Aszfalt Zrt. a kecskeméti megyei kórházat, 17,2 millió forint értékben.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az ünnepélyes hétfői átadón elhangzott: a kórházat már több alkalommal támogató Duna Aszfalt Zrt. a koronavírus-járvány kapcsán ismét megkereste az intézményt és felajánlotta segítségét. A megyei kórházban jelenleg is több száz koronavírusos beteget kezelnek és mindig akad lélegeztetésre szoruló beteg. Minél jobb ellátásuk érdekében a kórház két magas tudású lélegeztetőgépet vásárolt a felajánlott összegből a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály számára.

– Nehéz évet zártunk és a járványnak még közel sincs vége. Naponta érkeznek újabb koronavírus-fertőzött betegek – mondta dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója. Kiemelte azt is, mennyire fontos, hogy a lehető legtöbb ember felvegye az oltást, hiszen csak a nyájimmunitás mielőbbi elérése vethet véget a pandémiának.

– Addig is legfontosabb feladatunk, hogy továbbra is legjobb tudásunknak megfelelően, a legmagasabb színvonalú ellátást tudjuk biztosítani a hozzánk érkezőknek. Ebben nyújt most nagy segítséget a Duna Aszfalt adománya – hangsúlyozta dr. Svébis Mihály.

Dr. Fülep Zoltán, az intenzív osztály osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy a két lélegeztetőgép tudásszintjével tökéletesen illeszkedik az osztály eszközpark koncepciójába.

– A lélegeztetőgép által nyújtott széleskörű lélegeztetési módok lehetővé teszik a személyre szabott, a beteg biztonságát és komfortját egyaránt figyelembe vevő légzéstámogatás elérését – mondta a főorvos.

Dr. Ónodi Barna, a Duna Group sajtószóvivője kijelentette: társadalmilag felelős nagyvállalatként a Duna Aszfalt mindig feladatának és kötelességének tekintette, hogy azokon a területeken is segítsen, melyekre alaptevékenysége nem terjed ki.

– Cégünk társadalmi felelősségvállalási programjában az egészségügy kiemelt figyelmet kap, így kötelességünknek éreztünk, hogy ezekben a történelmi időkben segítsünk. A vakcina megérkeztéig, a nyájimmunitást kialakulásáig is tenni szerettünk volna valamit, így fontosnak tartottuk, hogy a cég a védekezéshez szükséges eszközök, például maszkok beszerzése mellett más módon is segítsége a térségben élők életét – mondta dr. Ónodi Barna.

Az intenzív osztályon évente a betegek több mint 80 százaléka részesül gépi lélegeztetésben és az ápolási idejük mintegy kétharmadát gépi lélegeztetéssel töltik.

Ezt az igényt csak megfelelő számú és minőségű készülékkel lehet fedezni. A készülékek kiemelkedő szerepe különösen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány következtében kialakuló súlyos légzési elégtelenség kezelésében.

Mint megtudtuk, a most megvásárolt lélegeztetőgépek alkalmasak a legsúlyosabb légzési elégtelenségben szenvedő betegek speciális igényű lélegeztetésére, a tüdő- és légzőrendszer sajátosságainak, jellemzőinek mérésére, széleskörű megítélésére. Emellett monitorozási képességeik lehetőséget biztosítanak az anyagcsere követésére, a lélegeztetés hosszú ideje alatt a betegek táplálásának, kalóriabevitelének pontos megtervezésére, amely alapvetően meghatározza a lélegeztetést követő felépülést.

 

Összességében tehát az adományozott készülékek segítséget nyújtanak mind az akut ellátásban, mind a járvány következtében kialakuló súlyos légzési elégtelenség kezelésében, mind az elhúzódó légzéstámogatásban és a betegek életminőségének biztosításában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában