szabadság

2020.12.28. 11:30

Hét hosszú hétvége vár ránk 2021-ben

Csak egy munkanap-áthelyezés lesz jövőre, azaz egy szombaton kell munkába menniük az általános munkarendben foglalkoztatottaknak és csupán egy négynapos hosszú hétvégének örülhetünk.

baon.hu

Idén hat hosszú hétvége biztosított pihenési lehetőséget, amiből három volt négynapos. Két munkanap-áthelyezést írt elő rendelet, azaz két szombaton kellett dolgozni. Tavaly, 2019-ben több, hét hosszú hétvége volt, azok közül ugyancsak három négynapos és három munkanap-áthelyezés miatt kellett három szombaton munkába menni.

Jövőre egy munkanap-áthelyezés lesz a munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló minisztériumi rendelet szerint: 2021-ben december 11-én, szombaton kell ledolgozni a december 24-i munkanapot, így szenteste napja a következő évben is pihenőnap lesz, a karácsonyi ünneplésre a legtöbbeknek több idő áll majd rendelkezésére.

Jövőre csak egy négynapos hosszú hétvégével számolhatunk, az a húsvéti ünnepekhez kötődik.

Több ünnepnap hétvégére esik, így azok nem jelentenek plusz pihenőnapot. Május 1-e, a munka ünnepe és október 23-a, az 56-os forradalom évfordulója szombatra, december 25-e és 26-a, azaz karácsony szombatra és vasárnapra, és 2022-ben január 1-e, újév napja szintén szombatra esik.

A következő évben összesen hét hosszú hétvégét köszönhetünk majd az ünnepnapoknak, hat háromnaposat, egy négynaposat.

Az első mindjárt az idei szilveszter után lesz, az új év első hétvégéje. A következő hosszú hétvége március 15-éhez kapcsolódóan lesz, ami hétfőre esik. Aztán jön a húsvét: április 2-án lesz nagypéntek, április 5-én húsvéthétfő. Pünkösdhétfőt május 24-én ünnepelhetjük, az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a péntekre, míg november 1., mindenszentek ünnepe pedig hétfőre esik majd.

Aki szabadságát az ünnepnaphoz kapcsolódóan veszi ki, jelentősen meghosszabbíthatja pihenőidejét.

A korábbi esztendők tapasztalatai azt mutatták, hogy a magyarok többsége igyekezett kihasználni a hosszú hétvégéket. Többen családostól utaztak el ilyenkor kikapcsolódni, jellemzően megteltek emiatt a hazai szálláshelyek, wellness-központok. Ám ezt a forgatókönyvet a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet átírta és még jövőre is befolyásolhatja. Mégis mindenképp előnyösek az ünnepnap miatt péntekkel vagy hétfővel megnyúló hétvégék. Szakértők szerint ilyenkor van igazán módjuk a testi-lelki feltöltődésre a munkavállalóknak. A nem általános munkarendben foglalkoztatottakra, például a kereskedelmi alkalmazottak többségére viszont nem vonatkoznak a munkanap-áthelyezések és sok cégnél hétvégente is rendszeresen dolgozni kell.

Munkaszüneti napok 2021-ben

  • január 1. péntek újév napja – pihenőnap
  • március 15. hétfő, nemzeti ünnep – pihenőnap
  • május 1., szombat, a munka ünnepe – hétvége
  • augusztus 20., péntek, az államalapítás ünnepe – pihenőnap
  • október 23., szombat, az 56-os forradalom és szabadságharc ünnepe – hétvége
  • november 1., hétfő, Mindenszentek – pihenőnap
  • december 24., péntek, szenteste – pihenőnap
  • december 25., szombat, karácsony – hétvége
  • december 26., vasárnap, karácsony – hétvége
  • A mindig hosszú hétvégét hozó ünnepnapok, pihenőnapok

  • április 2., péntek, nagypéntek – pihenőnap
  • április 5., hétfő, húsvét – pihenőnap
  • május 24., hétfő, pünkösd – pihenőnap
  • Áthelyezett, hétvégi munkanap csak december 11-én lesz.

    Borítóképünk illusztráció.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában