Fertőzött beteget találtak a kalocsai nyugdíjas otthonban

Minden igyekezet, szigorú rendszabály és védekezési protokoll ellenére megjelent a koronavírus a kalocsai Szociális Központ Bem apó utcai nyugdíjasotthonában is, erősítette meg Rumi László igazgató hétfőn.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Egy pozitív tesztet produkáló lakó a hétvégén kórházba került, a szobatársát pedig az intézményen belül izolálták. Kiderült, hogy az otthon több alkalmazottja is megbetegedett, de ők egy ideje karanténban várják a gyógyulást. A központ intézményeibe tehát annak ellenére jutott be a fertőzés, hogy bő két hónapja a legszigorúbb látogatási tilalmat tartják fenn, és egy ideje a dolgozókat is tesztelik.

– Az életünk nagyon megváltozott az utóbbi néhány hónapban. A helyzet most már sokkal rosszabb a városban és a járásban, mint tavasszal, és eljutottunk addig, hogy már öt olyan dolgozónk van, aki pozitív mintát produkált. Egyiküket jobban megviselte a vírus, és a többiek sem tünetmentesek – árulta el Rumi László. A Szociális Központ intézményvezetője megerősítette: a hétvégén tesztelni kellett a Bem apó utcai részleg egyik lakóját is, akiről bebizonyosodott, hogy fertőzött. Az idős személyt elővigyázatosságból szállították kórházba, míg a szobatársát elkülönítették.

Az igazgató hangsúlyozta: bár jelentős plusz kiadásokkal jár a járvány elleni védekezés és a protokoll betartása, „ez nem jelenthet akadályt”. Leszögezte: az intézmény működése zökkenőmentes, még azzal együtt is, hogy a dolgozókat péntek óta folyamatosan tesztelik. Ennek kapcsán elmondta, hogy eddig kb. 30 alkalmazott adott mintát és mindegyikük negatív lett. Rumi szerint egyébként „nagyon hamar kiderül, ha valaki vírushordozó”, hiszen rendszeresek a tesztelések.

Az intézményvezető azt tapasztalja, hogy az idősek a körülmények ellenére sem félnek, igaz mindenkiben dolgozik némi aggodalom. Ami a szeptember 9-től hatályos szigorú szabályozásukat illeti (teljes látogatási és csomagfogadási tilalom), jól működik, bár vannak negatív tapasztalataik is. Előfordult olyan eset például a Kunszt utcai otthonban, hogy egy hozzátartozó az utcafrontra eső ablakon át adott be csomagot egy idős személynek, ezzel kitéve őt a fertőzésveszélynek. A szomorú tanulság az, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a járványhelyzetet, mondta Rumi.

Fotó: Gábor János

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában