Így erősíthetjük a szervezetünket járvány idején

A koronavírus-járvány kitörése óta a korábbi évekhez képest többet költünk vitaminokra és egyéb étrend-kiegészítőkre. Dr. Szántó Hajnalka kecskeméti bőrgyógyász-allergológus-immunológus főorvossal arról beszélgettünk, hogy miként érdemes erősíteni a szervezetet a járvány idején, illetve arról, hogy való­ban létezik-e csodaszer a vírus ellen.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com

Az utóbbi évszázad legnagyobb járványát éljük, mely ellen lehetőleg minden formában védekezni érdemes. A külső biztonsági óvintézkedések betartása mellett fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk immunrendszerünk normális működésének fenntartására.

– A vitaminok, ásványi anyagok, ezen belül a nyomelemek alapvető fontosságú szerepet játszanak a szervezet immunrendszerének normál működésében – világított rá az esszenciális tápanyagok fontosságára dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász-allergológus-immunológus, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főorvosa.

Ősszel és télen gyakoriak a felső légúti megbetegedések,

ezek ellen minden évben megfelelően fel kell készíteni testünk védekező rendszerét, de most sokkal nagyobb a tét, egy kiszámíthatatlan egyéni következményeket hordozó járvány tombol a világon, ami ellen felkészült, jól működő immunrendszerrel jobb eséllyel kerülhetünk ki győztesen.

– A jól működő immunrendszer megvéd bennünket a körülöttünk lévő vírusoktól, baktériumoktól. Az látható, hogy a jó immunitású betegek közül többen viszonylag enyhe tünetekkel estek át a betegségen.

Érdemes törekedni a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozásra,

ami sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, s elsősorban ezekből bevinni a vitaminokat, vagy azok egy részét – mondta a szakember, hozzátéve, hogy vannak olyan vitaminok, melyeket nem tudunk felvenni a táplálékkal. Egyik legfontosabb ezek közül a D-vitamin, melynek termelődéséhez napfény szükséges. Az elmúlt években sok tanulmányban jutottak arra az eredményre a kutatók, hogy a D-vitamin megfelelő pótlásával megelőzhetőek bizonyos betegségek, illetve ha már kialakultak, akkor gyógyulást eredményezett.

– A koronavírussal kapcsolatban is vizsgálják, hogy a D-vitamin mennyire segít a megelőzésben vagy a könnyebb lefolyásban, gyorsabb gyógyulásban. A vitamin sokféle szerepet játszik a szervezet növekedésében, szabályozásában, a hormonok jó működésében, a csontok szilárdságának megtartásában és az immunrendszer normál szinten tartásában, de szinte mindent felsorolhatnék, annyira sok folyamatban nélkülözhetetlen – vélekedett Szántó Hajnalka, rámutatva, hogy

a lakosság több mint 90 százalékánál alacsony D-vitamin-szint mérhető ősztől tavaszig,

hiszen a kevés napfény hatására nem termelődik elegendő vitamin a szervezetben. Ez pedig kibillentheti az immunrendszert a normális működéséből: hiány esetén csökken a szervezet védekezőképessége. Természetesen nemcsak önmagában D-vitaminra, hanem más vitaminokra is szükség van, hogy ezt a szervezet hasznosítani tudja.

Főleg a közösségi médiában terjedt el az a vélekedés, hogy a cink védelmet nyújthat a koronavírus ellen. Ez a szakember szerint nem bizonyított.

– Nincs olyan tanulmány, ami igazolná azt, hogy pontosan milyen nyomelemek hatékonyak a Covid ellen, hiszen még nincs olyan régen a betegség, hogy megbízható eredmények születtek volna ennek vizsgálatáról. Nem valószínű, hogy egy nyomelem nyújt védelmet, a megfelelően működő immunrendszerhez fontos az összes szükséges vitamin és nyomelem kiegyensúlyozott bevitele – hangsúlyozta Szántó Hajnalka és hozzátette, hogy ezeket érdemes lehet pluszban kiegészítő készítményekkel pótolni.

Dr. Szántó Hajnalka fontosnak tartja többek között a rendszeres testmozgást
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A jó minőségű tápanyagok pótlásán túl sokat tehetünk a jól működő immunrendszerért rendszeres testmozgással. Az idősebb korosztálynak ajánlható a könnyű séta a jó levegőn, a fiatalabbaknak pedig most, hogy a csapatsportokat betiltották, jó alternatíva lehet a futás, a kerékpározás vagy az otthoni jóga.

És még egy faktorra kell figyelni, mellyel naponta találkozunk, különösen most, a járvány idején: ez a stressz.

– A stresszt talán nem is lehet elkerülni mindennapjainkban, ezért csak kezelni tudjuk. A stressz bizonyítottan és mérhetően gyengíti az immunrendszert, különösen igaz ez a hosszan fennálló, nagyfokú formáira, ami betegségek kialakulásához vezethet és a fertőzésekre is hajlamosít. A szorongás és a lelki problémák hatására a védekezőképesség csökken és betegség formájában jelentkezhetnek testünkben. A stressz hatásait ellensúlyoznunk kell. Azzal billenthetjük egyensúlyba a mérleg nyelvét, ha a napi feladatokon túl olyat is csinálunk, ami jó a lelkünknek, amiben képesen vagyunk feloldódni és feltöltődni, egy kis időre megfeledkezve a világ problémáiról – hangsúlyozta Szántó Hajnalka.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában