közlekedés

2020.10.02. 07:00

Új időkorlátos zónákat jelölnek ki Kalocsán

A kalocsai önkormányzat felszámolná a parkolási káoszt a belvárosban, ezért november 1-től három új időkorlátos várakozási övezetet jelölnek ki a városban.

Gábor János

Az új zónákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többire: két órán át ingyenes a várakozás, utána el kell hagyni a helyszínt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A meglévők mellé három új időkorlátos várakozási övezetet jelöl ki az önkormányzat november 1-től, dőlt el egybehangzó szavazáson, a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A belvárosban eddig csak a Szent István király úttól a Vajas-csatorna felé eső oldalon voltak ilyen, legfeljebb két órán át ingyenes zónák, de a jövőben a Negyvennyolcasok tere körül elhelyezkedő közparkolók egy részén is bevezetik.

A városban mindenhol díjmentes marad a parkolás, de a rendszerét felülvizsgálják egy további terület, a Szent István király út Ady Endre utcától az 51-es főútig terjedő szakaszán. Itt a város megítélése szerint gyakran alakul ki káosz a szabálytalanul várakozók és a túlterheltség miatt, így szinte ellehetetlenül például az áruszállítás. Erről a helyszínről az év végéig kérnek szakmai véleményt a városüzemeltetési és -fejlesztési osztálytól, aztán később döntenek a sorsáról.

Új időkorlátos várakozási helyszín lesz az Ady Endre utca Arany János és Hunyadi utcák közé eső része: itt a posta hátsó bejáratával átellenben lévő, és az azzal szemben elhelyezkedő merőleges parkolókra vonatkozik a rendelkezés. Utóbbi zónában csak az út melletti várakozóhelyeken maximalizálják a várakozási időt, a többi beállót továbbra is korlátlanul lehet majd használni.

Szintén csak kétórás időszakra vehető majd igénybe a Hunyadi János és Grősz József utcák sarkán elterülő parkoló, amelyet a mellette sorakozó üzletek ügyfélmozgása és az áruszállítás tesz szükségessé.

A vonatkozó előterjesztésben az önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy így is sok korlátlanul igénybe vehető várakozóhely marad, a Hunyadi utcán, a Városház utca sarkán lévő bankfiók mögött, illetve a posta melletti zóna szabad oldalán. A fent felsorolt helyszíneken összességében 55 parkolóhelyre vonatkozik majd a korlátozás.

Az új zónákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többire: két órán át ingyenes a várakozás, utána el kell hagyni a helyszínt
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A város azt reméli az intézkedéstől, hogy kevesebb lesz a szabálytalan behajtás a sétálóutcába, illetve gördülékenyebbé válik a vásárlás és az ügyintézés, ami a kormányablak, a piac, az üzletek és bankfiókok közelsége miatt biztosan elvégezhető két óra alatt. A szabályváltozásról tudni kell: a korábbi gyakorlattal ellentétben itt nem lesz lehetőség arra, hogy az érintett várakozóhelyeket használó közelben lakók vagy az üzlettulajdonosok külön engedéllyel vegyék igénybe a parkolókat. E mellett azzal érvelt az előterjesztés, hogy az új rend fenntartása humán erőforrással és adminisztrációs, szabálysértési ügyintézéssel, nyilvántartások vezetésével és a közterület-felügyelet jelentős munkaidejének felhasználásával történik, így nem tekinthető költségmentes fenntartásnak, azaz nem éri meg kivételek megteremtésével fenntartani a zónákat, így a korlátozás alól senki sem mentesítheti magát.

Az új időkorlátos zónákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többire: két órán át ingyenes a várakozás (a szélvédő mögött kötelezően fel kell tüntetni az érkezési időt), utána el kell hagyni a helyszínt, ellenkező esetben tízezer forintos büntetés szabható ki a jármű tulajdonosára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában